Autonieuws

Porsche 718 Spyder RS: Een gevaar voor je kapsel

mei 10, 2023

In essentie is de Porsche 718 Spyder RS de open versie van de welbekende Cayman GT4 RS. De 718 Spyder is daarvoor als uitgangspunt genomen, maar Porsche lepelde daar niet simpelweg de 500 pk sterke atmosferische zescilinder boxermotor in. De 718 Spyder RS heeft namelijk diverse carbon onderdelen en een lichter dak waardoor hij 40 kg lichter is dan de standaard 718 Spyder. Sterker nog: de 718 Spyder RS is 5 kg lichter dan zijn dichte broer!

Uiterlijke wijzigingen Porsche 718 Spyder RS

Allereerst is het natuurlijk belangrijk waar je de Porsche 718 Spyder RS aan kunt herkennen. Laten we beginnen aan de voorkant. de RS heeft namelijk grotere luchtinlaten gekregen, de voorspoiler is gewijzigd en ook zitten er aan weerszijden van de voorbumper kleine winglets voor een verbeterde aerodynamica. Ook boven de voorspatborden zitten extra louvres voor een verder geoptimaliseerde luchtstroom. Om het gewicht verder te drukken is de kofferklep opgetrokken uit het lichtgewicht materiaal CFRP.













Aan de achterkant heeft de Porsche 718 Spyder RS een grotere spoilerlip om de hoeveelheid downforce te vergroten. Daarin verschilt de Spyder dus wel van de Cayman GT4 RS, die een volwaardige en volledig instelbare spoiler heeft. Verder heeft de 718 Spyder RS unieke lichtgewicht wielen en ook een softtop die 7,6 kilogram minder weegt dan die van de reguliere 718 Spyder. Die softtop bestaat uit twee delen: een stoffen gedeelte als dak en twee inzetstukken die ook beschermen tegen regen. Het dak kan ook zonder de inzetstukken gemonteerd worden om wel beschermd te zijn tegen de zon, maar wel natuurlijke ventilatie én meer motorgeluid in het interieur door te laten.

Speciaal interieur

Uiteraard heeft het interieur van de 718 Spyder RS ook enkele herkenningspunten waaraan je kunt zien dat je met een speciale versie van doen hebt. Dat begint al met de volwaardige kuipstoelen die behoren tot de standaarduitrusting. Deze stoelen zijn standaard uitgevoerd in een combinatie van leder en Race-Tex en hebben uiteraard RS-logo’s in de hoofdsteunen. Het stuur is ook uitgevoerd in Race-Tex. Qua interieurkleuren is het Race-Tex uit te voeren in Arctic Grey of Carmine Red.













Specificaties Porsche 718 Spyder RS

Goed, over naar het écht interessante gedeelte: de techniek. Onder de kap van de 718 Spyder RS schuilt dezelfde 500 pk en 450 Nm sterke 4,0-liter zescilinder boxermotor als in de Cayman GT4 RS. Dit blok, dat tot maar liefst 9.000 toeren kan doorschreeuwen, is altijd gekoppeld aan een zeventraps PDK-bak. Daarmee knalt de 718 Spyder RS in 3,4 seconden van 0-100 km/h en knalt hij door tot een werkelijk kapselverschroeiende topsnelheid van 308 km/h. Helaas voor de puristen: de 718 Spyder RS is niet leverbaar met handbak. Toch is dat lang niet zo’n grote schok als diezelfde puristen in de toekomst te wachten staat, want de 718 Spyder RS is de laatste 718 met verbrandingsmotor…

De motor is uiteraard niet het enige dat Porsche aanpaste voor deze gepeperde RS-versie. Ook het onderstel is flink onder handen genomen. PASM (Porsche Active Suspension Management) is namelijk standaard en met 30 mm verlaagd. Ook behoort PTV (Porsche Torque Vectoring) met een mechanisch sperdifferentieel tot de standaarduitrusting. Ten opzichte van de Cayman GT4 RS heeft de 718 Spyder RS volgens Porsche een iets comfortabelere set-up die beter past bij de roadsterbeleving.













Introductie Porsche 718 Spyder RS

De Porsche 718 Spyder RS beleeft zijn publiekdebuut in juni tijdens de viering van 75 jaar Porsche in Stuttgart. Niet lang daarna zal hij ook in actie te zien zijn op het Goodwood Festival of Speed. De prijzen zijn nog niet bekend, maar de vanafprijs van de Cayman GT4 RS was al dik 220.000 euro. Reken dus maar dat de 718 Spyder RS daar nog een schepje bovenop gaat doen. Zeker omdat dit dus de laatste 718 met verbrandingsmotor gaat zijn. Uiteraard moet je dan nog beginnen met het aanvinken van opties, zoals het dure Weissach-pakket…