Achtergrond

Politie België schrijft een maand lang geen boetes uit

december 12, 2022

Staking

Staken is vaak een nuttig middel om een loonsverhoging af te dwingen. Helemaal als de consequenties van het staken grote gevolgen heeft. Denk aan bussen en treinen die niet rijden, waardoor een land komt stil te liggen. Als de politie stopt met werken, dan is de potentiële chaos helemáál niet meer te overzien. In België lijkt dit nu te gaan gebeuren. Tenminste, de politie gaat nog wel achter boeven aan, maar deelt geen verkeersboetes meer uit.

Een maand

Vanaf donderdag 15 december tot 15 januari krijgen verkeersovertreders extra veel speelruimte in België. Agenten delen nog wel bekeuringen uit, maar niet voor lichte overtredingen, zoals foutparkeren, geen gordel om, bellen achter het stuur of bijvoorbeeld het ontbreken van goede verlichting op je fiets.

Flitsen

Of de politie flitscontroles blijft uitvoeren willen ze nog niet zeggen. Bij snelheidsovertredingen zullen agenten zelf beslissen of een boete nodig is. Veel verkeersdeelnemers zullen ongetwijfeld blij zijn met deze acties, maar al ze niet helpen, komen er minder publieksvriendelijke acties. Zo zijn er plannen om rond de kerst extra alcoholcontroles uit te voeren. Zelfs tijdens de spits, waardoor er lange files zullen ontstaan.

Waarom zijn ze boos?

De Belgische politievakbonden zijn boos op de regering, omdat een afgesproken loonsverhoging is uitgesteld. Ook een plotselinge verhoging van de pensionleeftijd heeft kwaad bloed gezet. Door minder boetes uit te delen, droogt de geldstroom naar de staatskas op. Alleen écht gevaarlijk weggedrag zal nog beboet worden. Denk aan overtredingen zoals rijden onder invloed van alcohol.

Lees ook: