Autonieuws

Pick-up op waterstof: Toyota Hilux Hydrogen

september 6, 2023

Waterstof Hilux

Op 5 juni van dit jaar begon Toyota met de bouw van een aantal prototypes in een speciale ruimte binnen de autofabriek van Toyota Manufacturing UK (TMUK) in Derby, Engeland. Drie weken later was het eerste voertuig gereed. In totaal zullen er tegen het einde van dit jaar 10 van deze prototypes worden gebouwd. Deze zullen uitvoerig worden getest om te waarborgen dat ze voldoen aan de strenge eisen op het gebied van veiligheid, dynamische prestaties, functionaliteit en duurzaamheid die aan een productiemodel worden gesteld.

Toyota Mirai

De prototypes maken gebruik van technologie uit de Toyota Mirai waterstof-brandstofcel-elektrische sedan, die al bijna 10 jaar in commerciële productie is. Tijdens het rijden stoot de brandstofcel alleen zuiver water uit, zonder andere schadelijke emissies.

Geen ruimte verloren

Het prototype is uitgerust met drie hogedruk brandstoftanks, wat resulteert in een verwachte actieradius van meer dan 600 km. De hybridebatterij, die de elektriciteit opslaat die door de brandstofcel aan boord wordt geproduceerd, is geplaatst in de laadruimte, waardoor er geen ruimte in de cabine verloren gaat.

Samenwerking

De pick-up truck werd onthuld in de Toyota-fabriek in Derby en is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende consortiumpartners, met steun van de Britse overheid. De komende maanden gaat het merk een volledige evaluatie van het voertuig uitvoeren. Daarna beslissen ze of hij in productie gaat. Indien er groen licht komt, komt hij in de tweede helft van dit decennium op de markt.