Achtergrond Autonieuws Interview

Persoonlijk autokenteken in Nederland: is dat haalbaar?

maart 22, 2023

Toevallige voltreffer

Op dit moment is het in Nederland niet mogelijk om een persoonlijk autokenteken te kiezen. Zo af en toe zit er een toevallige voltreffer tussen, waarbij het kenteken perfect past bij de auto. Denk bijvoorbeeld aan de cijfercombinatie 007 op een Aston Martin, een afkorting als 911 op een Porsche 911 of de lettercombinatie ‘TVR’ op een TVR. Maar een keuze heeft de automobilist niet.

Persoonlijk autokenteken

De redactie van AutoRAI.nl krijgt met regelmaat de vraag waarom wij in Nederland geen persoonlijk autokenteken hebben, zoals in verschillende buurlanden wel mogelijk is. Want is het überhaupt mogelijk om een persoonlijk kenteken in te voeren in Nederland? We spreken met Thérèse de Vroomen, woordvoerster van RDW.

Persoonlijk kenteken in Nederland

Wat zijn volgens jullie de grootste nadelen van een persoonlijk kenteken in Nederland?

“Het kentekennummer heeft meerdere gebruiksdoelen en wordt in allerlei systemen en processen in Nederland gebruikt. Het format van het kenteken – het aantal en volgorde van cijfers en letters – wordt door processen van externe partijen gebruikt, bijvoorbeeld door de politie voor handhaving. Een persoonlijk kenteken heeft geen vast format waardoor systemen enorm complex en duur worden. Het kenteken van een voertuig is uniek. Een persoonlijk kenteken zou dat ook moeten zijn vanwege de identificatiefunctie. Dit werkt enorm beperkend op het aantal mogelijkheden.”

Is een persoonlijk autokenteken in Nederland überhaupt haalbaar?

“In theorie zou het kunnen. Maar zoals genoemd is het enorm complex en staan er maatschappelijk flinke lasten en weinig baten tegenover.”

Wat zijn eventuele voordelen? 

“Het is wellicht leuk voor de individuele gebruiker, maatschappelijke voordelen zijn er niet. De RDW bepaalt het beleid ook niet, dat doet het ministerie van IenW.”

Een persoonlijk autokenteken geen mooi extra verdienmodel? 

“De RDW is een tarief-gefinancierd zelfstandig bestuursorgaan. Wij hanteren een gematigd tarievenbeleid op basis van kostendekkendheid. De hoogte van de tarieven wordt bepaald door de kosten die we maken voor onze verschillende diensten. De opbrengsten moeten dus voldoende zijn om de kosten te dekken. De investering die overgaan naar een persoonlijk kenteken vraagt, zal hoog zijn. De vraag naar een persoonlijk kenteken is onbekend. Dit maakt het onzeker dat de kosten van een persoonlijk kenteken voldoende gedekt kunnen worden vanuit het tarief.”

Conclusie persoonlijk autokenteken in Nederland

Conclusie: de kans op de komst van een persoonlijk autokenteken in Nederland is bijzonder klein. Invoeren is duur en complex en de maatschappelijke voordelen zijn minimaal. Auto’s met een ‘pakkend’ kenteken blijven in Nederland dus zeldzaam. Wat ons betreft is het grootste maatschappelijke voordeel dat er meer vrolijkheid op straat is, want een tof kenteken stemt toch altijd vrolijk. Overigens komt er een nieuwe kentekenserie aan voor personenauto’s, want de huidige kentekenreeks X-999-XX is bijna klaar. Na de S volgen nog de T, X en Z.