Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Paravan van de auto, wat is dat?

maart 23, 2022

De paravaan is in de praktijk het paneel waar de ruitenwissers doorheen steken. Eronder bevindt zich een bak waarin het mechanisme van de wissers en meestal ook de ruitenwissermotor en het ruitensproeierreservoir zijn gemonteerd. De paravaan is vaak ook voorzien van een of meer roosters. Die laten lucht door die via de bak onder de paravaan door de ventilatiekanalen naar het dashboard wordt gevoerd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Paravan auto schoonmaken

Bij veel auto’s is de paravaan (gedeeltelijk) afgedekt door de motorkap. Daardoor kan het zijn dat je er misschien niet veel aandacht aan besteedt. Maar buiten je directe zicht kan zich daar rommel zoals blaadjes en takjes ophopen.

Behalve frisse lucht kan de paravaan ook die takken, blaadjes en andere rommel doorlaten. Er loopt sowieso ook regenwater naar binnen. Als je auto al wat ouder is, kan dat laatste ook gebeuren via de gaten waardoor de ruitenwissers naar buiten steken. Houd die paravaan dus schoon en netjes, daarmee kun je ook voorkomen dat er uiteindelijk roest optreedt.

Paravan auto verstopt

Goed, behalve verstopt onder de motorkap kan de paravaan ook verstopt zijn door vuil. Het is dus belangrijk om de paravaan schoon te maken en te houden en te voorkomen dat die onder het vuil zit. Want vuil verzamelt zich niet alleen óp de paravaan, maar vervolgens ook eronder. Vuil neemt vocht op en uiteindelijk kan er dus ook vocht in het interieur komen. Met alle gevolgen van dien, zoals beslagen ruiten, schimmel, vieze geurtjes en natuurlijk roest. Of het komt zelfs in de elektronica van de auto, want je dashboard en de paravaan bevinden zich heel dicht bij elkaar…

Maak dus ook de bak onder de paravaan regelmatig schoon en verwijder vuil, blaadjes en rommel van de roosters. Voorkom dat die rommel in de bak onder de paravaan terechtkomt. Meestal kun je de roosters met weinig moeite demonteren, wat het uitbaggeren makkelijker maakt. Controleer dan ook of de afwateringskanaaltjes in de bak nog open zijn, zodat regenwater zijn weg weer naar buiten vindt en niet in het interieur of zelfs de elektronica van je auto terechtkomt.

Mocht je een klotsend geluid horen als je in de auto zit, dan weet je dus wat je moet doen. Maar dan is het eigenlijk al te laat.

Paravan auto betekenis

Volgens de Dikke Van Dale komt het woord paravaan uit de scheepvaart en is het oorspronkelijk een werktuig om onderzeese mijnen van hun kabel los te snijden. Een paravaan zit dus onder de boeg en dat verklaart wel een beetje het gebruik van het woord in de autowereld.