Autosport Formule 1

Oscar Piastri – 6 dingen die je nog niet wist

november 23, 2022

De 21-jarige Oscar Piastri droomt ervan om de eerste Australische wereldkampioen Formule 1 te worden sinds Alan Jones in 1980. Zijn prestaties tot nu toe zijn hoopvol; hij pakte in 2020 de titel in de Formule 3, in 2021 won hij het kampioenschap in de Formule 2.

Alan Jones werd in 1980 wereldkampioen met Williams.

In de Formule 2 maakte Piastri indruk door meteen in zijn debuutjaar de titel te pakken. Daarmee is de Australiër pas de zesde coureur die dat flikt. Eerder was dat alleen Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hulkenberg, Charles Leclerc en George Russell gelukt.

Oscar Piastri: afscheid van Alpine

Dat Piastri in de lagere raceklasses snel en succesvol was, dat bleef niet onopgemerkt in de Formule 1-paddock. Het team van Renault besloot hem in 2020 een kans te geven en liet hem een Formule 1-test doen, samen met Christian Lundgaard en Zhou Guanyu. Toen dat Renault werd omgedoopt tot Alpine F1, werd Piastri door de Fransen aangesteld als test- en reservecoureur.

In augustus ontstond een flinke soap rondom de coureur. Dat begon toen Fernando Alonso zijn vertrek naar Aston Martin aankondigde. Op Twitter meldde het Formule 1-team van Alpine trots dat Piastri in 2023 de vervanger van Alonso zou worden. Piastri ontkende dit stellig en koos kort daarop voor een zitje bij McLaren, als opvolger van landgenoot Daniel Ricciardo. Alpine droop teleurgesteld af en heeft later Pierre Gasly gestrikt als tweede rijder naast Esteban Ocon.

LEES OOK: Het wagenpark van Daniel Ricciardo: dit zijn de auto’s die Daniel privé rijdt

Webber als manager

Piastri is blij dat hij Formule 1-veteraan Mark Webber als manager heeft. “Hij is een goede vent en makkelijk in de omgang. Ik ben nog nooit in een situatie geweest waarin ik hem iets moest vragen. Hij doet het altijd. Hij is echt behulpzaam en ik ben erg blij dat hij mijn manager is.”

Mark Webber in gesprek met Daniel Ricciardo (Red Bull Racing)

Spijt bij Christian Horner

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft zich recent laten ontvallen dat hij spijt heeft dat zijn team geen werk gemaakt heeft van deze Australische rookie. “Piastri reed voor Arden in Formule 4 en Formule Renault en hij was een geweldig talent”, geeft Horner toe. “Red Bull had destijds de kans om naar hem te kijken, maar we kozen ervoor om er niet voor te gaan. Dat is iets waar ik spijt van heb.”

Oscar Piastri vs Lando Norris

Komend seizoen wordt Piastri bij McLaren de teamgenoot van Lando Norris. “Ik kijk ernaar uit om met een nieuwe coureur samen te werken”, zegt Norris. “Een fris talent in het team, dat is altijd een opsteker voor het team. Ik weet zeker dat we elkaar tot het uiterste zullen drijven en elkaar tot betere coureurs zullen maken.”