Achtergrond

Opel Rekord A viert zestigste verjaardag

april 14, 2023

1953: debuut van de Opel (Olympia) Rekord

In 1963 presenteerde Opel het eerste model met de typenaam Rekord. De geschiedenis van die naam gaat echter verder terug. Want al in 1953 introduceerde Opel de Olympia Rekord – het eerste volledig nieuwe model van Opel sinds het de productie in 1946 had hervat. Vanaf modeljaar 1957 noemde Opel dat model de Olympia Rekord P1, als verwijzing naar de panoramische voorruit. In 1960 liet Opel de naam Olympia vervallen. Het nieuwe model dat Opel toen introduceerde, werd de Rekord P2 – als opvolger van de P1 maar zónder panoramische voorruit. In de lente van 1963 presenteerde Opel zijn nieuwe middenklasser, de Rekord A.

Helder design, optimale interieurruimte: Rekord A scoort met stijl en functionaliteit

De nieuwe Opel Rekord A trok destijds direct de aandacht met zijn heldere, vloeiende design. De reclames meldden destijds: “Vloeiende, strakke carrosserie, royale binnenruimte. Met zijn comfort en weggedrag betreedt de Opel Rekord A de klasse die tien jaar geleden het domein was van de grote Kapitän. De Rekord A overtreft dat model met zijn interieurruimte en verbruikt bovendien 20 procent minder brandstof.”

De vloeiende vormgeving van de Rekord A kenmerkt zich door de koplampen die niet meer boven, maar naast de grille zijn geplaatst. Ook de strakke flanken en de achterkant van de Rekord A maken indruk. Overbodige toevoegingen als chroomlijsten en versieringen waren destijds niet meer populair en Opel hield het met de Rekord A bij de essentie.

Die essentie is zo veel mogelijk ruimte voor de inzittenden. Met zijn 4.512 mm lengte, 1.696 mm breedte en 1.465 mm hoogte wijkt de Rekord A qua buitenmaten nauwelijks af van zijn voorgangers. Desondanks biedt hij beduidend meer interieurruimte, wat een positief effect had op het comfort en het gebruiksgemak van de Rekord A. Dankzij de lange wielbasis – 2.639 mm – hebben de achterpassagiers veel beenruimte. Daarbij geven de vlak geplaatste voor- en achterruit de Rekord A een lange, elegante uitstraling. De eveneens 4.512 mm lange stationwagonvariant – die Opel ‘Caravan’ noemde – biedt maximaal meer dan 2.000 liter bagageruimte.

In het ontwikkelingsproces kregen ook veiligheid en weggedrag veel aandacht. De stijfheid van de carrosserie van de Rekord A was 30 procent hoger dan die van zijn voorganger. Verder was een tweespaaks veiligheidsstuurwiel standaard en kon de klant de Rekord A ook met schijfremmen vóór en een dubbel uitgevoerd remsysteem bestellen. Ook het nieuw ontwikkelde verwarmings- en ventilatiesysteem verhoogde het comfort en de veiligheid, mede doordat het het beslaan van de ruiten hielp voorkomen.

Keuzevrijheid door talrijke carrosserievarianten van de Opel Rekord A

Opel bood de Rekord A aan in talrijke varianten om te voldoen aan allerlei behoeften. De auto was er als twee- en vierdeurs sedan, als coupé en als praktische Rekord Caravan. Ook was er een driedeurs bestelvariant. Kopers hadden keuze uit 28 kleuren – dertien enkele en vijftien combinaties. De standaarduitrusting omvatte uiteraard het genoemde verwarmings- en ventilatiesysteem, centrale portiervergrendeling (destijds iets bijzonders), imitatielederen bekleding en in de Caravan-variant een hoes voor het reservewiel.

De 1,5- en 1,7-liter viercilindermotoren met vermogens van 40 en 44 kW (55 en 60 pk) waren zeer betrouwbaar. Wie meer vermogen wenste, kon vanaf 1964 kiezen voor de Rekord 6. Met zijn 2,6-liter zescilinder lijnmotor en 74 kW (100 pk) vermogen bereikte die een topsnelheid van ruim 170 km/u. Deze versie was eigenlijk de voorloper van de Opel Commodore. De laatste Rekord A rolde in de herfst van 1965 van de lijn.

Bekijk ook: