Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Onderzoek: Benzineauto blijft populair – slechts 9 procent Nederlanders overweegt elektrische auto

maart 29, 2022

Elektrische auto

In de file staan met een Tesla Model 3 vóór je, een Hyundai Ioniq 5 naast je en een Skoda Enyaq achter je. In Nederland kijk je daar inmiddels niet meer van op. Toch zijn er nog veel Nederlanders die elektrisch rijden (nog) niet zien zitten, blijkt uit onderzoek van zonne-energiebedrijf Zonneplan.

Benzine populair

Voor het onderzoek, gehouden door het onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht, werden ruim 2.000 Nederlandse gevraagd naar hun voorkeur voor een eerstvolgende auto. Slechts 9,2 procent wil overstappen naar volledig elektrisch rijden. Ruim de helft van de ondervraagden kiest bij het eerstvolgende aankoopmoment liever voor een auto met een traditionele benzinemotor.

In totaal kiest 20 procent van de Nederlanders bij hun volgende auto voor een (deels) elektrisch exemplaar. Naast de 9,2 procent die een EV wil, overweegt namelijk 6,7 procent van de ondervraagden een hybride en 4,8 procent een plug-in hybride.

Tekst gaat verder onder de foto

Diesel

De populariteit van diesel is afgelopen jaren dramatisch gezakt in Nederland. Het aantal verkochte dieselauto’s daalde in 2021 met bijna 47 procent naar zo’n zevenduizend auto’s. De toekomst van de diesel ziet er ook niet rooskleurig uit. Slechts 5,8 procent van de ondervraagden zegt hierna te gaan dieselen. LPG doet helemaal niet meer mee: 0,7 overweegt deze brandstof voor hun volgend auto. 20,7 procent van de ondervraagden heeft nog geen keuze gemaakt over de aandrijflijn van hun volgende auto.

Tekst gaat verder onder de foto

Wanneer elektrisch rijden?

Volgens het onderzoek verwacht vier procent van de Nederlanders binnen een jaar elektrisch te gaan rijden. Dertien procent verwacht binnen twee tot drie jaar een EV voor de deur te hebben. Ongeveer een vijfde stelt niet van plan te zijn ooit elektrisch te gaan rijden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met zonnepanelen op hun dak eerder een elektrische auto overwegen. Bijna een kwart van de ondervraagden met panelen kiest bij het eerstvolgende aankoopmoment voor volledig elektrisch, hybride of plug-in hybride. Opvallend: ook diesel en LPG zijn onder zonnepanelenbezitters zeer populair.

Lees ook: