Autonieuws

Nissan Concept 20-23 is een cadeautje

oktober 2, 2023

Drijvend platform

Het ritueel van het onthullen van een auto volgt meestal een vast stramien: een draaiend platform en een auto bedekt met een doek die vervolgens door een belangrijk persoon wordt weggetrokken. Tadaa! Maar dat bij Nissan Design Europe (NDE) vooral creatieve geesten werken, blijkt wel uit het feit dat zelfs de onthulling anders dan gebruikelijk is.

Grand Union Canal

Het in Londen gevestigde NDE – de geboorteplek van de Qashqai en Juke – ligt aan het Grand Union-kanaal, in hartje Londen. Voor de onthulling vraagt de organisatie ons vriendelijk of we even aan de rand van het kanaal willen gaan staan. Het wordt snel duidelijk waarom. In de verte komt de Nissan Concept 20-23, dobberend op een ponton, onze kant op. Het drijvend platform meert recht voor onze neus aan en dan verschijnt niemand minder dan Makoto Uchida, de CEO van Nissan, om de auto te introduceren. Kijk, zo onthul je een conceptauto.  

Waar staat Concept 20-23 voor?

De naam Concept 20-23 heeft een speciale betekenis. Het verwijst naar de 20 jaar dat Nissan Design Europe in Londen actief is, en het bevat de cijfers 2 en 3, die in het Japans als ‘ni’ en ‘san’ worden uitgesproken. De conceptauto past in de lange geschiedenis van Nissan om leuke en opvallende kleine auto’s te maken, zoals de Be-1, Pao, Figaro en S-Cargo. Concept 20-23 geeft een moderne draai aan deze traditie, klaar voor de 21e eeuw.

Maar wat is de Nissan Concept 20-23?

Voor het Concept 20-23-project kregen de ontwerpers van Nissan Design Europe een uitdagende missie voorgeschoteld: creëer een auto waarmee je met veel plezier door de straten van je eigen stad wilt cruisen. Geen beperkingen, geen grenzen. Het resultaat is een sportieve elektrische driedeurs hatchback.

Wolf in schaapskleren

De koplampen van de Concept 20-23 vallen direct op. Ze bestaan uit twee halve cirkels. Ze geven de auto een vriendelijk gezicht, terwijl de rest van de auto bruut geweld uitstraalt. Kijk maar eens naar de brede wielkasten en de lamellen daarboven, die er aan zowel de voor- als achterkant op zitten om de luchtweerstand te verminderen. Aan de achterkant zit een stevige dakspoiler om flink wat neerwaartse druk te creëren. De achterlichten bestaan ook uit dunne halve cirkels van leds,   

Digitaal interieur

Het interieur is niet overgeslagen door het ontwerpteam, maar bestaat alleen in de digitale wereld. Het interieur heeft een futuristische benadering van de basisfuncties van een raceauto. Alleen de belangrijkste informatie wordt weergegeven op de schermen, vergelijkbaar met wat je ziet in de Formule E en bij online race-simulator setups.

Alfonso Albaisa, Senior Vice President global design bij Nissan: “Het jonge team hier bij NDE ging met de opdracht aan de slag en er staat nu een elektrische stadsauto waarmee je echt elke dag door Londen wilt rijden. De 20-23 Concept is een compacte hatchback, met sterke invloeden van de online racewereld. Ik hou van het verhaal achter dit concept, hoe de werelden van het moderne stadsleven, online gaming en emissievrije mobiliteit samenkomen.”

In de video hieronder krijg je een kijkje achter de schermen bij Nissan Design Europe: