Autonieuws Autotests

Nissan Ariya Engage: Eén van de aantrekkelijkste EV’s van dit moment?

augustus 14, 2023

Op het gebied van elektrische auto’s is Nissan met recht een pionier. Al in 2010 kwam het merk op de markt met de Nissan Leaf, waarvan de tweede generatie tot op de dag van vandaag in productie is. Inmiddels heeft Nissan lang niet meer het rijk alleen in de wereld van de elektrische auto’s. Vorig jaar introduceerde het merk de nieuwe en hoger in de markt gepositioneerde Ariya, maar die auto moet concurreren met een toenemend aantal merken en modellen.

Nissan Ariya Engage SV: Is de nieuwe voordelige basisversie interessant? – AutoRAI TV

In de onderstaande video legt AutoRAI.nl-journalist Max Veldhuis je alles uit over de Nissan Ariya Engage SV.

Scherp in de markt

Om in deze toenemende concurrentiestrijd de consument voor je te kunnen winnen, moet je als merk aan de bak. Gelukkig heeft de Nissan Ariya de wind behoorlijk mee: hij ziet er strak uit, is met aandacht voor detail afgewerkt, biedt veel ruimte en comfort en een behoorlijke actieradius. Met de introductie van de Engage en Engage SV komt daar nog eens een bijzonder scherpe prijs bij. Wat het verschil tussen deze twee versies is? Grofweg komt het erop neer dat de Engage vooral gericht is op de zakelijke rijder met een lage bijtelling, terwijl de Engage SV in aanmerking komt voor SEPP-subsidie.

Nissan Ariya Engage: lage netto bijtelling als troefkaart

Elektrisch rijden is met name populair onder zakelijke rijders. Een elektrische auto is immers een duurzaam visitekaartje en daarnaast valt de bijtelling dikwijls lager uit dan bij een vergelijkbare benzineauto. In het geval van de Ariya Engage is de bijtelling bijzonder aantrekkelijk. Het leasetarief van de Ariya Engage bedraagt namelijk 549 euro per maand, met een netto bijtelling vanaf 263 euro per maand. Voor dat geld is de lijst aan standaarduitrusting behoorlijk lang. Lees je even mee?

Nissan Ariya Engage SV: extra interessant voor de particulier

Naast de zakelijke rijder is ook de particulier in toenemende mate geïnteresseerd in elektrisch rijden. De Nederlandse overheid moedigt het overstappen naar elektrisch rijden aan met de SEPP-subsidie. Als je als particulier een nieuwe elektrische auto koopt, kom je in aanmerking voor een subsidie van 2.950 euro. Wel gelden voor de SEPP-subsidie een aantal vereisten. Eén daarvan is dat de auto waarvoor subsidie wordt aangevraagd niet meer mag kosten dan 45.000 euro.

Daar komt de Nissan Ariya Engage SV om de hoek kijken. Nee, ‘SV’ staat in dit geval niet voor ‘SuperVeloce’, maar betekent ‘Special Version’. Het is een uitvoering die Nissan speciaal voor de Nederlandse markt in het leven riep. De Engage SV is qua uitrusting gebaseerd op de Engage, maar is exclusief leverbaar met een 63 kWh batterijpakket en in vier kleuren: Ceramic Grey, Gunmetal Grey, Aurora Green en Pearl Black. Het 87 kWh-batterijpakket is niet leverbaar als je de Engage SV bestelt, maar met een WLTP-actieradius van 404 kilometer kun je je afvragen of je het grotere batterijpakket werkelijk nodig hebt.

Als Engage SV kost de Nissan Ariya 44.990 euro. Deze prijs maakt hem extra aantrekkelijk voor de particuliere koper. Daarbovenop kan dan nog SEPP-subsidie van 2.950 euro aangevraagd worden. Dat maakt de Nissan Ariya tot een bijzonder aantrekkelijke aanbieding als je hem afzet tegen de rest van dit segment. De vanafprijs van de Skoda Enyaq iV is bijvoorbeeld gelijk aan die van de Nissan Ariya Engage SV, maar de Skoda biedt een minder rijke standaarduitrusting en een kleinere actieradius dan de Nissan.

Uitbreiding EV-gamma is pas het begin 

De Ariya is een belangrijke auto in de toekomstplannen van Nissan. Klanten krijgen steeds meer keuzemogelijkheden. Nissan kondigde onlangs al aan dat het aantal modellen nog verder uitgebreid zal worden om aan de groeiende vraag naar geëlektrificeerde voertuigen te voldoen. Maar liefst 27 nieuwe geëlektrificeerde modellen en 19 nieuwe EV’s staan gepland tot aan het fiscale jaar 2030. Nissan positioneert zich hiermee bijzonder goed in Europa voor een versnelde transitie naar een geëlektrificeerde toekomst. Met de Nissan Ariya Engage is het merk in ieder geval alvast goed voorgesorteerd op die elektrische toekomst. Zowel voor particulieren als zakelijke rijders biedt deze EV veel waar voor zijn geld: een goede actieradius, veel ruimte en dat alles voor een scherpe aanschafprijs of tegen een lage maandelijkse netto bijtelling. Die combinatie maakt de Nissan Ariya met recht tot één van de aantrekkelijkste EV’s van dit moment.