Autonieuws

Nissan Aiya rijdt succesvol van Noordpool naar Zuidpool

december 20, 2023

Alleen andere banden

Aan de elektromotoren en batterij van de Nissan Ariya is niets gewijzigd voor deze reis. De Nissan was wel aangepast om de speciale wielen met 39-inch BF Goodrich-banden te kunnen monteren, nodig om over sneeuw, ijs en zand te rijden. Ook heeft de auto een luchtpompsysteem om lucht uit de inch banden te laten of om ze juist weer op te pompen. Ook de wielkasten zijn verbreed. Als zelfverklaarde koffieliefhebber had Chris de beschikking over een speciaal geïntegreerde espressomachine met een flinke voorraad duurzame koffie. De inwendige mens moet natuurlijk ook versterkt worden.

Loodzware reis voor Nissan Ariya

In maart 2023 startte de expeditie op de magnetische Noordpool. Veelbetekenend was het uitstel van de start door het zeer slechte weer. Via de Noordpool, Canada en de westkust van de Verenigde Staten reed het duo naar Midden-Amerika. Sneeuw maakte plaats voor bergen en bergen werden woestijnen. Door onder meer Peru, Chili en Argentinië werd het zuidpunt van Zuid-Amerika bereikt. Na het transport naar Antarctica begon het laatste deel van de loodzware reis, onder ijzige, arctische condities legden Chris en Julie het laatste deel af van hun tocht.

Nissan ARIYA

Zwaarder dan verwacht

Chris Ramsey blikt terug op de epische elektrische expeditie: “Eigenlijk is het nauwelijks te bevatten dat we hier nu echt staan. Jaren hebben we dit, samen met enthousiaste partners, voorbereid. We hebben nooit getwijfeld of deze tocht met de Nissan Ariya zou slagen, maar het was veel zwaarder dan we hadden verwacht. We zijn trots dat het verhaal van onze expeditie miljoenen mensen in de wereld heeft bereikt.”

Julie voegt eraan toe: “Dit was een ongelooflijke reis! Dankzij de mensen die we hebben ontmoet, dankzij de vrienden die we hebben gemaakt en dankzij de hulp die we overal kregen. Deze reis is niet alleen van Chris en mij, maar van al die duizenden mensen die we op onze tocht tegenkwamen en die ons hebben geholpen omdat ze elektrische rijden willen aanmoedigen.”


Nissan ARIYA - Pole to Pole ExpeditionNissan ARIYA
Nissan ARIYA - Pole to Pole ExpeditionHoe verliep het opladen?

Dankzij een draagbare, hernieuwbare energie-eenheid was het mogelijk om de Ariya in de poolgebieden op te laden. Het versleepbare prototype omvat een compacte, lichtgewicht windturbine en zonnepanelen die profiteren van harde wind en lange uren daglicht om de batterij van de elektrische auto op te laden wanneer Chris en Julie stoppen om uit te rusten.

Eerste plannen voor speciale expeditie

Het avontuurlijke koppel startte in 2017 met de eerste plannen voor de expeditie. Ze hadden net de 10.000 kilometer lange Mongol Rally gereden in een eveneens elektrische Nissan, de Leaf. Tijdens die reis werd duidelijk dat epische expedities enorm bijdragen aan de interesse in elektrische auto’s. Met de expeditie van de Noordpool naar de Zuidpool hebben ze opnieuw aangetoond dat elektrische auto’s overal kunnen komen. In totaal reden ze door veertien landen.