Autonieuws

Nieuwe Volkswagen-baas ziet toekomst in e-fuels

augustus 23, 2022

Oliver Blume

De toekomstige CEO van de Volkswagen Groep, Oliver Blume, heeft zich opnieuw uitgesproken voor e-fuels. In een interview met het Duitse Automobilwoche geeft de Duitser aan dat de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs niet gehaald kunnen worden met enkel elektrische auto’s. Er moet volgens Blume meer gebeuren.

Nog jaren op de weg

Volgens Blume blijven bestaande en nieuwe benzineauto’s nog jaren rondrijden, waardoor ze nog lang CO2 en andere schadelijke stoffen uitstoten. Met synthetische brandstoffen zouden deze auto’s geen extra uitstoot meer veroorzaken.

Herbert Diess

Blume’s voorganger, Herbert Diess, zag weinig in e-fuels, omdat bij het productieproces veel energie verloren gaat. E-fuels zijn volgens Diess daarom niet efficiënt en niet de oplossing voor een snelle CO₂-reductie. Onder leiding van Diess koos Volkswagen ervoor om vol in te zetten op elektrische auto’s. Iets waar niet iedereen in Wolfsburg gelukkig mee was. Blume is momenteel de CEO van sportwagen- en SUV-fabrikant Porsche en is wellicht nog niet bereidt om de verbrandingsmotor definitief uit te zwaaien.

Wat zijn e-fuels en synthetische brandstoffen?

E-fuels, ook wel synthetische brandstoffen genoemd, worden vervaardigd met behulp van afgevangen kooldioxide of koolmonoxide en met waterstof verkregen uit groene energie, zoals wind- en zonne-energie. Het eindresultaat is een goedje dat je gewoon in je auto kunt gooien en waar normale benzinemotoren op kunnen draaien. Momenteel is het nog bijna nergens te koop en het is bovendien erg prijzig. Met de invoering van een nieuw reglement voor motoren zal de Formule 1 vanaf 2026 gebruikmaken van e-fuels.

Is het echt duurzaam?

Het idee achter de brandstoffen is, dat door kooldioxide of koolmonoxide uit de lucht te halen, de wereld een stukje schoner wordt. Bij de verbranding van e-fuels komen deze schadelijke stoffen weer vrij, maar vindt er onder de streep in theorie geen vervuiling plaats. Zolang de brandstoffen maar met groene energie tot stand zijn gekomen, is er sprake van een 100% duurzame brandstof. In de praktijk is nog niet bewezen dat de e-fuels daadwerkelijk minder vervuilend zijn dan reguliere brandstoffen.

Bij Toyota hebben ze een andere manier gevonden om de verbrandingsmotor in leven te houden: