Achtergrond Autonieuws

Nieuwe Toyota Land Cruiser maakt de tongen los: lekker retro!

augustus 2, 2023

2024 Toyota Land Cruiser

De praktijk wijst uit dat de Toyota Land Cruiser feitelijk niet kapot te krijgen is. Een compliment natuurlijk, maar ook direct een vloek. Helemaal als je als autofabrikant een compleet nieuwe generatie moet ontwikkelen. Want die heeft grote schoenen te vullen. Deze nieuwe generatie 2024 Toyota Land Cruiser is er volgens Toyota klaar voor. Wat heeft de nieuwe Land Cruiser te bieden? Dat zetten we in dit artikel op een rij.

Verkoopaantallen

De naam Land Cruiser is al meer dan 70 jaar synoniem voor kracht en betrouwbaarheid. Overal ter wereld worden de LC’s van Toyota ingezet, vaak in afgelegen gebieden. Wereldwijd zijn er tot nu toe 11,3 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 170 landen en regio’s, sinds de Toyota Land Cruiser 72 jaar geleden het levenslicht zag als de ‘Toyota BJ’, op 1 augustus 1951. Het genoemde aantal van 11,3 miljoen is overigens gemeten tot juni 2023, inclusief de modellen Lexus LX en Lexus GX.

Toyota Land Cruiser First Edition 2024

Nieuw Toyota’s GA-F-platform

Toyota bouwt de nieuwe generatie Land Cruiser op het nieuwe GA-F-platform van Toyota. De body-on-frame constructie is daarbij behouden. Dit nieuwe frame is 50% stijver en de gecombineerde stijfheid van carrosserie en frame is 30% hoger ten opzichte van de vorige generatie. Door die verbeteringen moet de Land Cruiser ook beter rijden dan voorheen. De basisprestaties van de ophanging zijn ook verbeterd, met name om te zorgen voor een betere wieluitslag. Dat is met name bij offroad rijden belangrijk.

Elektrische stuurbekrachtiging

Saillant detail: dit is de eerste Land Cruiser met een elektrische stuurbekrachtiging (EPS). Voorgaande edities hadden nog hydraulische besturing. De nieuwe EPS vermindert de terugslag die kan optreden bij het rijden over ruw terrein en zorgt voor een soepelere, directere besturing en gemakkelijkere manoeuvreerbaarheid bij alle snelheden. Het gebruik van EPS maakt het ook mogelijk om de nieuwe Land Cruiser te voorzien van Lane Tracing Assist als onderdeel van het Toyota Safety Sense-pakket met verschillende actieve veiligheids- en rijassistentiesystemen.

Toyota Land Cruiser First Edition 2024

Ontkoppelbare stabilisatorstang voor

Dan heeft de nieuwe 2024 Land Cruiser nog een primeur: hij beschikt als eerste Toyota over een nieuwe ontkoppelbare stabilisatorstang aan de voorzijde voor nog meer terreincapaciteiten. De technologie – SDM (Stabiliser with Disconnection Mechanism) – stelt de bestuurder in staat om de status van de stabilisatorstang te veranderen met een schakelaar op het dashboard. Deze flexibiliteit zorgt voor betere rijeigenschappen op ruwe wegen en voor meer comfort en een betere wegligging op de weg.

Multi-Terrain Monitor en Multi-Terrain Select

Upgrades voor Multi-Terrain Select en de Multi-Terrain Monitor bieden verdere ondersteuning bij offroad rijden. De Multi-Terrain Monitor maakt gebruik van een hoge resolutie camera en display en geeft de bestuurder een duidelijk beeld van het gebied direct rondom en onder de auto. Het Multi-Terrain Select-systeem past de prestaties van de auto automatisch aan aan de eisen van verschillende offroad rijomstandigheden.

Dieselmotor, maar ook een diesel mild-hybride

In West-Europa verschijnt de 2024 Toyota Land Cruiser op de markt met een 2,8-liter turbodieselmotor met een vermogen van maximaal 150 kW (204 pk). Deze dieselmotor is gekoppeld aan een nieuwe achttraps Direct Shift automatische transmissie. Daarmee kan de Land Cruiser ladingen tot 3.500 kg trekken. Begin 2025 volgt er een geëlektrificeerde aandrijflijn. De combineert een dieselmotor met 48-Volt mild hybridetechnologie. Een batterij-elektrische Land Cruiser zit er voorlopig niet in.

Retro design

De nieuwe Toyota Land Cruiser heeft een retro design. Toyota spreekt zelfs over een ’terug naar zijn oorsprong’-uitstraling, ontwikkeld met een vorm-volgt-functiebenadering. De terreincapaciteiten worden bevorderd door kortere overhangen, slim vormgegeven hoeken en een versmalde onderkant van de carrosserie. Carrosseriedelen zijn zo ontworpen dat ze in geval van schade eenvoudig kunnen worden vervangen. De normale versie heeft vierkante koplampen. De First Edition krijgt ronde koplampen.

Toyota Land Cruiser First Edition 2024 en normale Toyota Land Cruiser 2024
2024 Toyota Land Cruiser First Edition en normale 2024 Toyota Land Cruiser
Afmetingen 2024 Toyota Land Cruiser

De totale lengte van de nieuwe Toyota Land Cruiser komt uit op 4.920 mm, de breedte bedraagt 1.980 mm en de hoogte is 1.870 mm. De wielbasis meet 2.850 mm. Het interieur biedt keuze uit vijf of zeven zitplaatsen.

Interieur

Het interieurdesign oogt ook lekker retro, maar wel met een moderne twist. Het horizontaal geplaatste instrumentenpaneel is wat hoger geplaatst en de schakelaars zijn zo gevormd dat ze gemakkelijk te bedienen zijn, zelfs als je over uitdagend terrein rijdt. Het zicht rondom van de bestuurder heeft prioriteit gekregen, geholpen door de laag geplaatste motorkap, het horizontale instrumentenpaneel en een verlaagde gordellijn waardoor diepere zijruiten kunnen worden gemonteerd.

Toyota Land Cruiser First Edition

De volledig nieuwe Land Cruiser wordt in Europa geïntroduceerd met een speciaal First Edition-model, dat exclusief voor klanten te reserveren is tijdens de eerste voorverkoopperiode vanaf oktober 2023. Deze versie in beperkte oplage – ongeveer 3.000 stuks voor Europa – benadrukt het erfgoed van de Land Cruiser met speciale stylingkenmerken en een no-nonsense offroad-karakter. Details van de First Edition zijn onder andere klassieke ronde koplampen en twee speciale bi-tone lakafwerkingen voor het exterieur: Sand en Smoky Blue. Toyota maakt meer details bekend dichter bij de start van de voorverkoop. In het eerste halfjaar van 2024 arriveren de eerste exemplaren van de nieuwe Land Cruiser in Europa.


Toyota Land Cruiser First Edition 2024


Toyota Land Cruiser First Edition 2024


Toyota Land Cruiser First Edition 2024