Autonieuws

Nieuwe Peugeot E-3008 maakt indruk met specificaties

september 12, 2023

Design

Peugeot wijkt met de nieuwe E-3008 iets af van het meer traditionele design van het uitgaande 3008-model. De Fransozen kiezen voor een fastback-styling. Uiteraard zijn de typische Peugeot-kenmerken gebleven, zoals de achterlichten en verlichting voor met ‘leeuwenklauw’-motief. Het aantal decoratieve inzetstukken op de carrosserie is verminderd en er zijn geen chroomdelen. Net als de 408 rust Peugeot ook de nieuwe E-3008 uit met lichtmetalen wielen die bijdragen aan de aerodynamische prestaties. De 19-inch of 20-inch wielen kenmerken zich door een technisch en geometrisch design en uiteraard het nieuwe Peugeot-logo.

Afmetingen Peugeot E-3008

De nieuwe Peugeot E-3008 heeft een lengte van 4,54 meter, een breedte van 1,89 meter en een hoogte van 1,64 meter. De wielbasis bedraagt 2,73 meter. Daarmee is de E-3008 een van de compactste auto’s in het C SUV-segment.

Kleuren Peugeot E-3008

De nieuwe Peugeot E-3008 is verkrijgbaar in zes kleuren. Dankzij innovatieve dichromatische pigmenten verandert de kleur Obsession Blue van blauw naar groen, afhankelijk van de lichtinval en de vorm van de carrosserie. Het geheel nieuwe Ingaro Blue benadrukt met zijn subtiele reflecties perfect het moderne lijnenspel van de nieuwe E-3008. De andere beschikbare kleuren zijn Okenite White, Pearl Black, Artense Grey en Titanium Grey.

De nieuwe E-3008 GT wordt standaard geleverd in two-tone met een glanzend zwart dak. Bij de elektrische GT zijn de onderste delen van de voor- en achterbumper, de wielkasten en de dorpelbeschermers ook afgewerkt in glanzend zwart.

Peugeot E-3008

Binnenruimte

Op het gebied van ruimte doet de SUV geen concessies. De tweede zitrij biedt volgens het merk meer dan genoeg zitruimte en de bagageruimte heeft een volume van 520 liter (ongeacht motorisering), identiek aan die van de vorige 3008. Dit is een van de voordelen van het nieuwe STLA Medium-platform.

STLA Medium

Hold the phone, STLA Medium-platform? Jazeker! De nieuwe Peugeot E-3008 is het eerste model met het gloednieuwe STLA Medium-platform van Stellantis, dat ook de basis van de toekomstige elektrische voertuigen van Stellantis vormt. Het platform is volledig schaalbaar, zowel in de breedte als lengte. Stellantis kan het daardoor toepassen voor verschillende modellen van alle merken binnen het concern. In het geval van de E-3008 biedt het STLA Medium-platform plaats aan een batterij met hoge energiedichtheid van maximaal 98 kWh. Er is in totaal keuze uit drie volledig elektrische aandrijflijnen (WLTP-cyclus onder goedkeuring):

De batterij

De 400V- hoogvoltage lithium-ion batterij – met een chemische samenstelling van NMC (nikkel, mangaan en kobalt) – bevindt zich onder de bodemplaat en voedt de elektromotor (of elektromotoren bij de 4WD-versie). De voeding van overige elektrische verbruikers (verlichting, infotainment etc.) is afkomstig uit een 12V-accu, die via de omvormer wordt gevoed door de hoogspanningsaccu.

De hoogspanningsbatterij is er in drie varianten (WLTP-cijfers in afwachting van homologatie):

De batterij maakt voor het thermische beheer gebruik van circulerende koelvloeistof om ultrasnel opladen, een geoptimaliseerd bereik en een langere levensduur te garanderen. De warmtepomp (optioneel) draagt ​​ook bij aan het thermisch comfort van de inzittenden en bespaart tegelijkertijd batterij-energie.  Voor de batterij geldt een garantie van 8 jaar (of 160.000 km) waarbij Peugeot een laadcapaciteit van 70% garandeert.

Peugeot E-3008

Normaal laden en snelladen

De laadaansluiting is te vinden op het linker achterscherm en biedt aansluitingen voor Mode 2/3 (wisselstroom, AC) en Mode 4 (gelijkstroom, DC). Voor AC-laden zijn er twee soorten ingebouwde laders beschikbaar voor alle toepassingen en laadoplossingen van de klant. Een 3-fase onboardlader van 11 kW is standaard. Een 3-fase 22 kW onboardlader is optioneel verkrijgbaar. Voor het opladen met gelijkstroom (DC) via snelladers met een Mode 4-aansluiting zijn laadsnelheden tot 160 kW mogelijk, waardoor de standaardbatterij van de E-3008 in 30 minuten kan worden opgeladen van 20 tot 80%. Voor de Long Range-batterij geldt een laadtijd van minder dan 30 minuten (20 – 80%).

Slimme laadmogelijkheden

In lijn met andere elektrische auto’s op de markt biedt de nieuwe Peugeot E-3008 ook verschillende slimme laadmogelijkheden.

V1G- of Smart Charging-functie: deze functie is compatibel met de diensten van energieleveranciers en past het tijdstip en het vermogen aan waarop de accu van de nieuwe Peugeot E-3008 wordt opgeladen, om de laadkosten te optimaliseren.

V2L-functie (Vehicle to Load): deze zeer praktische functie biedt klanten de mogelijkheid om een ​​elektrisch apparaat van stroom te voorzien via de hoogvoltage-accu van de E-3008. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ​​e-bike op te laden of een elektrisch apparaat te bedienen. Het systeem kan maximaal 3 kW en 16A leveren.

Plug & Charge-functie: deze functie vereenvoudigt de voertuigauthenticatieprocedure bij een laadpunt. De nieuwe E-3008 wordt automatisch geïdentificeerd en herkend door het ‘Plug & Charge’-compatibele laadpunt. De klant hoeft de E-3008 alleen maar aan te sluiten om direct te kunnen opladen en factureren, zonder het tonen van een betaal- of identiteitskaart.

Peugeot E-3008

3-stage regeneratief remmen

De nieuwe Peugeot E-3008 biedt drie niveaus van regeneratief remmen. Deze functie maakt het instinctief en eenvoudig om het niveau van energieterugwinning en het vertragingsniveau aan te passen op basis van eigen voorkeur. Met behulp van de paddles achter het compacte stuur selecteert de bestuurder 1 van de 3 niveaus. De linker paddle verhoogt de regeneratie en de rechter paddle verlaagt de regeneratie:

De laatste 2 niveaus schakelen automatisch de achterremlichten in wanneer er vertraagd wordt.

Vier rijmodi voor de beste prestaties

Er is keuze uit vier rijmodi, te selecteren via een knop op de middenconsole:

Normal: dit is de standaardmodus. Het vermogen en koppel neemt iets af tussen 0-70% gasinput; boven de 70% is het volledige vermogen en koppel beschikbaar.

Eco: deze rijmodus zorgt voor een soepeler rijgedrag en een lager energieverbruik door gebruik te maken van een specifieke gaspedaalinstelling, waardoor het vermogen en koppel worden beperkt en de prestaties van de verwarming en airconditioning worden verminderd

Sport: biedt een dynamischer rijgedrag door gebruik te maken van specifieke configuraties voor de stuurbekrachtiging, het gaspedaal en de versnellingsbak.

4WD (indien van toepassing): deze modus is beschikbaar bij snelheden tot 135 km/u en verdeelt het vermogen over alle vier de wielen wanneer het wegdek glad wordt (sneeuw, modder, enz.)

Twee uitrustingsniveaus: Allure en GT

De Peugeot E-3008 is verkrijgbaar in twee uitrustingsniveaus: Allure en GT. Wat beide versies te bieden hebben leggen we nu even uit.

E-3008 Allure

De Allure heeft een eenkleurige carrosserie en stoelafwerking met half ledereffect en half stoffen bekleding met reliëfmotieven. De belangrijkste standaarduitrusting omvat keyless entry en start, HD-camera achter, parkeersensoren achter, LED-koplampen en -verlichting, 19-inch lichtmetalen wielen, Peugeot i-Cockpit met twee 10-inch digitale panelen en een Peugeot i-Connect connected infotainmentsysteem.

E-3008 GT

Deze topversie heeft een two-tone kleurstelling met een zwart dak en alcantara bekleding. De belangrijkste standaarduitrusting omvat 20-inch lichtmetalen wielen, Pixel LED-koplampen, parkeersensoren vooraan, een elektrisch bedienbare achterklep, verwarmbare voorstoelen en stuurwiel, inductielader voor smartphones, aanpasbare sfeerverlichting, Peugeot Panoramic i-Cockpit met gebogen 21-inch scherm, aanpasbare i-Toggles en het Peugeot i-Connect Advanced connected informatiesysteem.

Interieur Peugeot E-3008

Interieur Peugeot E-3008

Het interieur van de nieuwe E-3008 valt op. Het is een evolutie van de vorige i-Cockpit. De Fransozen spreken nu van een Peugeot Panoramic i-Cockpit. Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe E-3008 is besloten om twee van de drie fundamentele elementen van de i-Cockpit – het head-up display en het grote centrale touchscreen – met elkaar te combineren. Dat resulteerde in een gebogen panoramisch scherm: één enkel 21-inch high-definition paneel. Dit paneel strekt zich uit van het linker uiteinde van het dashboard tot aan de middenconsole.

Het panoramische display ‘zweeft’ boven het dashboard. Dit effect wordt benadrukt door LED-sfeerverlichting, waarvan de bron zich onder het scherm bevindt. Innovatief is dat het display op het dashboard wordt gemonteerd met een bevestigingssysteem dat onzichtbaar is vanuit het interieur.

Op de Allure-versie van de E-3008 bestaat de nieuwe Peugeot i-Cockpit uit twee digitale displays van 10-inch, die naast elkaar één panoramisch display vormen. Dit geeft hetzelfde zwevende effect als het 21-inch paneel waarmee de GT standaard is uitgerust.

i-Toggles, wat zijn dat?

In het centrale deel van het dashboard bevinden zich i-Toggles. Dit zijn volledig aanpasbare, aanraakgevoelige knoppen die de gebruiker kan programmeren om snelle toegang te bieden tot tien van de favoriete functies van de gebruiker: zoals een favoriet telefooncontact, de navigatie naar een veelgebruikte bestemming starten, de radio afstemmen op een favoriet station, het instellen van de ideale airconditioningtemperatuur, enzovoort. De bediening van de automaat bevindt zich nu rechts van het stuur, naast de start/stopknop van de auto. Zodoende heeft de bestuurder alle transmissieknoppen en de start/stopknop van de motor onder handbereik.

Interieur

17 verschillende opbergruimtes

Het interieur van de nieuwe E-3008 biedt 17 verschillende opbergruimtes, met een totaalvolume van ongeveer 34 liter. Denk hierbij aan een eenvoudig toegankelijke draadloze telefoonoplader (15 W) op de middenconsole, een gekoelde ruimte onder de middenarmsteun, een brillenhouder geïntegreerd in de dakconsole, bekerhouders en een ruim dashboardkastje. Alle E-3008’s beschikken over twee USB-C-aansluitingen aan de voorkant van de middenconsole, één voor opladen en gegevensoverdracht, de andere exclusief voor opladen.

Versies met Peugeot i-Connect Advanced hebben twee extra USB-C-aansluitingen (voor opladen) aan de achterkant van de middenconsole voor de achterpassagiers. De Peugeot E-3008 is altijd uitgerust met drie 12-volt stopcontacten aan de voor- en achterkant van de middenconsole en in de bagageruimte. Stuurwielverwarming is standaard op de E-3008 GT. De nieuwe Peugeot Panoramic i-Cockpit gaat gepaard met twee nieuwe, slanke en elegante bedieningshendels aan de stuurkolom en twee schakelpaddels voor regeneratief remmen, geplaatst achter het compacte stuur. In de GT-versie bieden de voorstoelen naast verwarming ook stoelventilatie en een massagefunctie. Ook achterin is er stoelverwarming.

AQS (Air Quality System)

De nieuwe Peugeot E-3008 is uitgerust met AQS (Air Quality System), dat voortdurend de kwaliteit van de lucht die het interieur binnenkomt controleert en, indien nodig, automatisch de luchtrecirculatie activeert. In de E-3008 GT wordt dit aangevuld met het Clean Cabin-luchtbehandelingssysteem, dat verontreinigende gassen en deeltjes filtert. De luchtkwaliteit wordt weergegeven aan de rechterkant van het panoramische scherm.

Peugeot i-Connect-infotainmentsysteem

De Allure-uitvoering beschikt standaard over het Peugeot i-Connect-systeem, inclusief ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto. De technologische ervaring wordt compleet met de Peugeot i-Connect Advanced, standaard op de E-3008 GT. Dit systeem is uitgerust met een TomTom connected navigatiesysteem met een ‘reisplanner’-functie die reizen optimaal plant om de actieradius van de auto te maximaliseren en het opladen te vergemakkelijken. Om de ideale route te berekenen houdt het systeem rekening met een breed scala aan factoren, waaronder de af te leggen afstand, het laadniveau van de accu bij vertrek, het gewenste laadniveau van de accu bij aankomst, snelheid, het energieverbruik, verkeer, wegtype, verloop en natuurlijk de beschikbare oplaadpunten op de bestemming of onderweg.

Het spraakherkenningscommando ‘OK Peugeot’ biedt toegang tot infotainment-, verwarmings- en airconditioningfuncties, evenals tot de telefoon. Deze stemherkenning kan nu onderscheid maken tussen commando’s van de bestuurder of de passagier. Peugeot i-Connect is ook geschikt voor over-the-air-systeemupdates.

De My Peugeot app

Via de My Peugeot app is het mogelijk om auto te lokaliseren, waarschuwingen te ontvangen die de gebruiker herinneren aan eventuele onderhoudsvereisten, maar je kan de auto ook op afstand auto vergrendelen, de verlichting activeren, de claxon laten horen of het interieur voor vertrek koelen of verwarmen. Je kunt ook laadsessies inplannen.

Ook een beetje duurzaam?

Jazeker! Voor de nieuwe 3008 gebruikt Peugeot meer dan 500 kilogram aan groene materialen (metalen + polymeren):

Rijhulpsystemen nieuwe Peugeot E-3008

Om het manoeuvreren te vergemakkelijken, beschikt deze Peugeot standaard over een achteruitrijcamera met twee perspectieven: een achteruitkijkbeeld of vogelperspectief. Een reinigingssproeier zorgt onder alle omstandigheden voor een perfect beeld. Optioneel is de nieuwe E-3008 verkrijgbaar met Peugeot VisioPark 360° dat dankzij vier camera’s – zo dicht mogelijk geplaatst bij de voor- en achterwielen – en 12 sensoren rondom de auto een 360°-beeld biedt op de omgeving rondom de auto. Hierdoor is het mogelijk om eventuele obstakels in de buurt van het voertuig te vermijden.

Rijhulpsystemen zijn er overvloed. De auto heeft bijvoorbeeld adaptieve cruise control met Stop & Go-functie, een rijstrookassistent met semi-automatische rijstrookwisseling, snelheidsaanbeveling, verkeersbordenherkenning, dodehoekbewaking, vermoeidheidherkenning en een botspreventiesysteem met herkenning van voertuigen, voetgangers en fietsers, dag en nacht, vanaf 7 km/u tot 140 km/u.


Marktintroductie Peugeot E-3008

Peugeot streeft ernaar om al in 2025 een compleet EV-gamma aan te bieden en tegen 2030 zelfs uitsluitend 100% elektrische auto’s te verkopen in Europa. Een belangrijke speler in de toekomstplannen is de compleet nieuwe Peugeot E-3008. De marktintroductie is in februari 2024. Begin 2024 geeft Peugeot ook meer informatie over de nieuwe, ook volledige elektrische, Peugeot E-5008. De nieuwe Peugeot 3008 is op termijn ook verkrijgbaar met geëlektrificeerde (hybride en plug-in hybride) aandrijflijnen. Meer details hierover maakt Peugeot later bekend.

Peugeot produceert de nieuwe E-3008 exclusief in de fabriek van Sochaux in Frankrijk. De joint venture STELLANTIS-NIDEC in Trémery (Frankrijk) produceert de elektromotoren. De eentraps transmissie wordt geproduceerd door Stellantis in Valenciennes (Frankrijk). De batterijen zijn ontworpen in de Stellantis-fabriek in Mulhouse, waarna de pakketten worden geassembleerd in de fabriek in Sochaux, waar ook de E-3008 van de band rolt.

Peugeot interieur