Autonieuws

Nieuwe naked van Suzuki: de GSX-8S

november 8, 2022

Kenmerkend voor de nieuwe Suzuki GSX-8S is de agressieve styling. Volgens de ontwerpers is hij van functionele streetfighter-schoonheid. De verticaal gestapelde hexagonale LED-koplampen bieden niet alleen een helder zicht op het wegdek, ze creëren dankzij een compact ontwerp ook een scherpe look met een uniek karakter. De koplampunit wordt geflankeerd door compacte LED-positielichten.

Korte uitlaatdemper

Een kenmerkend designdetail van de nieuwe Suzuki GSX-8S is de korte uitlaatdemper. Hij komt aan de rechterkant van de motorfiets omhoog en steekt nauwelijks uit. Bovendien maakt de demper deel uit van een nieuw 2-in-1-uitlaatsysteem dat volgens Suzuki is ontworpen voor een prettig uitlaatgeluid dat bij de nieuwe paralleltwin past.

Gloednieuwe 776 cc paralleltwin

Suzuki rust de GSX-8S uit met een compleet nieuw ontwikkelde 776 cc paralleltwin met 270°-krukas en zeer compacte bouw. De nieuwe tweecilinder is standaard gekoppeld aan een Bi-directional (up & down) quickshifter en voldoet aan de strenge Euro5-emissienorm. In de GSX-8S is de krachtbron goed voor een vermogen van 61 kW (82,9 pk) bij 8.500 toeren per minuut en een koppel van 78 Nm bij 6.800 toeren per minuut. Er is ook een variant voor A2-rijbewijshouders verkrijgbaar met 35 kW (47,5 pk).

270°-krukas en Suzuki Cross Balancer

De bijzondere 270°-krukas met uniek ontstekingsinterval staat garant voor een soepel rijgedrag, een overvloed aan koppel en  tractie in combinatie met een prettige roffel en een sound die vergelijkbaar is met die van een V-twin. De tweecilinder beschikt eveneens over het innovatieve en gepatenteerde Suzuki Cross Balancer-mechanisme, dat bijdraagt aan het soepele motorkarakter met minimale trillingen.

Drie rijmodi

Via de Suzuki Drive Mode Selector (SDMS) is er keuze uit drie rijmodi: Active, Basic en Comfort. Elke rijmodus biedt de maximale vermogensafgifte. De specifieke verschillen van de rijmodi zitten hem in de invloed op de gasrespons en de koppelkarakteristiek bij het accelereren.

Stijf frame, uniek rijwielgedeelte

Het hart van het rijwielgedeelte van de nieuwe Suzuki GSX-8S wordt gevormd door een sterk en zeer stijf frame, dat speciaal voor de GSX-8S is ontworpen. De lichtgewicht aluminium swingarm is optimaal afgestemd op straatgebruik. Rijklaar weegt de GSX-8S slechts 202 kilogram. De framegeometrie maakt het tevens mogelijk voor de berijder om de heupen verder naar voren te positioneren. Hierdoor is de GSX-8S nog gemakkelijker te controleren. De zithoogte komt uit op 810 mm.

KYB-wielophanging

De KYB upside-downvoorvork heeft een veerweg van 130 mm. De KYB-monoschokdemper van de achtervering zorgt voor een uitstekende rechtuit-stabiliteit. De mechanische afsteller van de veervoorspanning is vooral handig wanneer er met twee personen gereden wordt.

Traction control

Het Suzuki Traction Control System (STCS) voorkomt dat het achterwiel doorslipt en geeft meer vertrouwen bij accelereren als er minder grip is. De interventiesnelheid van STCS is via drie modi instelbaar. Elke modus heeft invloed op de mate waarin het systeem wielspin toestaat. STCS is ook geheel uit te schakelen. Beproefde systemen als Suzuki Clutch Assist System voor soepele koppelingsbediening, Low RPM Assist voor soepel wegrijden en het Suzuki Easy Start System waarbij de nieuwe paralleltwin met één druk op de knop automatisch start, zijn uiteraard ook op de nieuwe GSX-8S aanwezig.

5-inch TFT-display

Je kijkt uit op een 5-inch kleuren-TFT-display. De toerenteller doet tevens dienst als een programmeerbare schakelindicator, die knippert wanneer de motor het ingestelde toerental bereikt. Het TFT-scherm heeft nu ook een extra functie, waarin grote pop-upmeldingen en waarschuwingen getoond kunnen worden. De display is te bedienen dankzij stuurschakelaars.

Drie kleurstellingen

De Suzuki GSX-8S is verkrijgbaar met keuze uit drie kleurstellingen, te weten Pearl Cosmic Blue, Pearl Tech White of Metallic Mat Black in combinatie met Glass Sparkle Black. Uiteraard zijn er ook diverse accessoires verkrijgbaar. Denk hierbij aan een zijkofferset (soft luggage), fly screen, duoseat-cover, tankpad, LED-knipperlichten en een belly pan.