Autonieuws Elektrisch rijden

Nieuwe elektrische auto’s 2022

mei 5, 2022

Welke elektrische auto’s zijn er?

Het gaat rap met elektrische aangedreven auto’s. De in 2021 uitgebrachte en succesvolle nieuwe modellen zoals de IONIQ 5 en Kia EV6 (auto van het jaar 2022) hebben eind vorig jaar en in de eerste maanden van 2022 gezelschap gekregen van een reeks nieuwkomers.

Opel Rocks-e

Opel heeft de Rocks-e uitgebracht. Het is een zeer compact, relatief betaalbaar model voor stadsgebruik met een maximum snelheid van 45 km/h. Het is eigenlijk een elektrische brommobiel, waarmee 16-jarigen ook mogen rijden als ze in het bezit van een brommerrijbewijs. Opel heeft daarnaast de Opel Corsa-e en de Mokka-e als elektrische auto’s in zijn aanbod. Nog dit jaar, 2022, wordt ook een elektrische versie van de nieuwe Opel Astra aangeboden.

MG 5 Electric

MG is een van de eerste met een elektrische stationwagen. Dat is de MG 5 Electric die begin 2022 is geïntroduceerd. Interessant is zijn prijs van net boven de 30 mille. Hij is ruim en tegelijk redelijk betaalbaar. Sterker nog, hij is maar weinig duurder dan een stationwagen met verbrandingsmotor van dit formaat. Met ook nog een keurig rijbereik tot aan 400 km. MG heeft zich al op de elektrische kaart gezet met de eerder uitgebrachte ZS EV, die al snel een van de beter verkopende modellen werd in Nederland door zijn gunstige prijs, behoorlijke ruimte en goede prestaties.

Hyundai IONIQ

IONIQ (spreek uit: ei-on-ik) is als naam gekoppeld aan elektrisch aangedreven auto’s van Hyundai. Het eerste model heette nog Hyundai Ioniq. Inmiddels is sprake van een merk IONIQ, waarvan het eerste model met de type-aanduiding 5 door het leven gaat. Later in 2022 volgt de IONIQ 6, die meer het uiterlijk zal krijgen van een grote vierdeurs coupé en daarmee krijgt hij een lagere daklijn dan de IONIQ 5.

Nissan Ariya

Met de Leaf was Nissan de eerste fabrikant die een elektrische auto in serieproductie nam. Het merk is dus pionier en maakt nu, jaren later, de volgende stap met de Nissan Ariya. Het is een middenklasse hatchback die de aandrijving deelt met de Renault Mégane E-TECH. Beide modellen zijn in de eerste helft van 2022 uitgebracht en beide zijn door hun binnenruimte, actieradius en prijsstelling interessant voor wie een elektrische auto overweegt.

Mercedes-Benz EQE

Mercedes-Benz was ooit leading met dieseltechnologie. Nu richt de producent het vizier nadrukkelijk op elektrische aandrijving. In sneltreinvaart worden elektrische modellen gelanceerd. De ‘kleinere’ modellen EQA, EQB en EQC hebben in 2022 gezelschap gekregen van de EQE en EQS. Dit zijn grote limousines als elektrische evenknieën van de E-Klasse en S-klasse. De EQS springt eruit met een actieradius van maximaal 731 km en een oplaadtijd van 10 naar 80% in 31 minuten.

Welke elektrische auto’s worden verwacht in 2022?

Toyota bZ4X

Hybrides zonder stekker is het terrein van Toyota, al jaren. De Prius was zelfs de eerste in dit genre en die acteert al bijna 20 jaar op het hybridetoneel. In aanvulling op enkele hybride-modellen met stekker komt er in 2022 ook een volledig elektrisch model, de Toyota bZ4X. Op basis van dit model zal Subaru een elektrische Solterra uitbrengen. Behalve een uitvoering met voorwielaandrijving komt er ook eentje met vierwielaandrijving. In de toekomst volgen nog een Toyota bZ3X en een compact model met de afmetingen van de Toyota Aygo.

Elektrische BMW i7

BMW kan niet achterblijven met elektrische modellen. Het merk geeft net als Mercedes-Benz flink gas. Na de in 2021 geïntroduceerde BMW i4 en iX, een elektrisch variant van de BMW X3, staat nu een BMW i7 op stapel. De introductie is aangekondigd voor eind 2022. Net als de EQS van Mercedes-Benz is het een limousine voor de topklasse. De i7 komt er alleen in verlengde uitvoering en valt op door een geweldig entertainmentsysteem achterin waardoor de ruimte daar is om te toveren tot een kleine bioscoop.

Volkswagen, Skoda en Audi

De Volkswagen ID3 is sinds zijn komst zeer populair. In Nederland was dit model na zijn verkoopstart direct een van de best verkochte auto’s, dus beter dan modellen met verbrandingsmotor. De grotere ID4 en de technisch gelijke Skoda Enyaq (spreek uit: en-ie-jak) zetten het succes voort. In 2022 moeten de coupéversies Volkswagen ID5 en Skoda Enyaq Coupé die lijn vast gaan houden. Het tot dezelfde Volkswagen Group behorende Audi breidt in 2022 de e-tron modellijn uit met een Q6 e-tron, een grotere SUV dan de Q4 e-tron.

Seres

Seres is een vrij nieuw merk in Nederland. Het concern is echter geen kleine speler. Het heeft ontwikkelings- en productiefaciliteiten in de VS, China en Japan. De Seres 3 is er al, een middenformaat SUV voor nog geen 40 mille. In de loop van 2022 volgen de Seres 5, een elektrische SUV Coupé, en de Seres 7, een royale vierdeurs coupé.

Polestar 3

Polestar, het volledig elektrische merk, van Volvo, pakt in 2022 uit met de Polestar 3. Het uiterlijk is anders dan van de Polestar 2 die nog sterke gelijkenis vertoont met Volvo. De nieuwe volledig elektrische 3 is hoger, met grote wielen, een lage daklijn en langgerekte ruitpartijen. Daardoor krijgt deze SUV uiterlijke kenmerken van een sportieve coupé.