Autonieuws

Nieuw versus oud: alle generaties MINI 3-deurs op een rij

september 2, 2023

Van 1959 tot nu

Mini-uitvinder Alec Issigonis had in 1959 nooit kunnen denken dat zijn ontwerp zoveel liefhebbers zou aanspreken. Inmiddels heeft MINI al de vijfde generatie 3-deurs gepresenteerd. Feitelijk was elke generatie verschenen na het origineel uit 1959 een grote hit. De auto werd telkens wat meer volwassen, zonder het recept van het origineel uit het oog te verliezen. Want de MINI 3-deurs is nog altijd een auto met compacte buitenmaten, maar wel met voldoende interieurruimte.

Steeds duurzamer

MINI maakte in de afgelopen jaren extreem sportieve ‘uitstapjes’ met de GP-varianten of Cooper S John Cooper-uitvoeringen. De focus ligt sinds de vierde generatie steeds meer op duurzaamheid, getuige de komst van de volledig elektrische MINI. De vijfde generatie MINI 3-deurs trapt zelfs af met elektrische versies: de MINI Cooper E en MINI Cooper SE. Normale benzinemotoren staan ook nog op het programma, net als een MINI Cabrio en een MINI 5-deurs.

Vijf generaties

De grote vraag: welke generatie is jouw favoriet? We kunnen in ieder geval stellen dat de vijfde en dus nieuwste generatie MINI 3-deurs sterk teruggrijpt naar het origineel van Alec Issigonis, met name in het interieur.MINI 3-deurs - alle generaties