Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Niet alleen de benzine is duurder…

april 15, 2022

“De oplopende inflatie, het wereldwijde grondstoffentekort en de verstoorde aanvoerketens als gevolg van de covid-19 pandemie legden al flink wat druk op onze prijsstelling en nu is daar ook de energiecrisis bij gekomen”, aldus Mario Janssen, Country Manager Benelux bij Yamaha Motor Europe. Hij maakt de prijsverhoging met tegenzin bekend.

‘Motorfabrikanten kampen met onrustige wereldmarkt’

Janssen: “Natuurlijk betreuren wij deze situatie. Momenteel kampen wij net als de andere motorfabrikanten met een onrustige wereldmarkt. Dat alles optellend restte ons geen andere optie dan de verkoopprijzen te verhogen om onze klanten dezelfde hoge kwaliteit te kunnen blijven waarborgen die zij van Yamaha gewend zijn.”

Duurdere energie: hogere kosten productie en transport

De kans is groot dat andere fabrikanten volgen met prijsverhogingen. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat hogere energiekosten leiden tot hogere kosten voor productie en transport. We zien de effecten daarvan in alle sectoren. Ook levensmiddelen worden duurder. Wie nog een kassabon van een maand geleden heeft en die naast die van nu zal leggen zal zien dat dezelfde producten vrijwel allemaal in prijs zijn gestegen.

Is er dan nog iets positiefs?

Je kunt die trend doortrekken naar alles. Niet alleen de aanschafprijzen gaan omhoog, ook motoronderhoud zal duurder worden omdat onderdelen in prijs stijgen. Is er dan nog iets positiefs? Nou, bedenk dat een motor over het algemeen minder brandstof verbruikt dan een auto en dat je wellicht minder vaak met de motor rijdt. Dan valt de pijn voor de portemonnee relatief te behappen. En een hobby mag wat kosten.