Autonieuws

Nichols N1A: alleen instappen als je lef hebt

juli 26, 2023

Nichols Cars N1A

Nichols Cars heeft de productieklare N1A onthuld, een 900 kg zware Britse supercar geïnspireerd op Can-Am-racewagens. De auto is een eerbetoon aan een van de meest iconische racewagens aller tijden: de originele McLaren M1A.

Over Steve Nichols

Steve Nichols en John Minett – CEO van Nichols Cars – richtten Nichols Cars op in 2017 en wilden een echte rijdersauto creëren. De N1A is het resultaat. Steve Nichols is een gerenommeerde naam in de autosportwereld, met name in de Formule 1, waar hij eind jaren tachtig en begin jaren negentig werkte met McLaren. Hij is verantwoordelijk voor de introductie van koolstofvezel toepassingen in de Formule 1, een materiaal dat nu gemeengoed is in de meeste racewagens.

Als hoofdontwerper bij McLaren in 1987, bracht de eerste auto die Nichols ontwierp voor McLaren – de MP4/3 – Alain Prost naar drie overwinningen. Het F1-team werd zelfs tweede in het constructeurskampioenschap van dat jaar achter Williams.

Links: Steve Nichols. Rechts: John Minett
Links: Steve Nichols. Rechts: John Minett

Koolstofvezel

Het zal je niet verbazen dat de Nichols N1A is opgebouwd uit het materiaal waar Steve Nichols zelf groot voorstander van was: koolstofvezel. De carrosserie van de N1A viert het erfgoed van de M1A, maar is een door en door moderne interpretatie. Het is gemaakt van met grafeen doordrenkte koolstofvezel van Formule 1-kwaliteit, die de auto stijfheid geeft en bijdraagt ​​aan het lichte gewicht.

Can-Am race-ervaring

Met een pk-gewichtsverhouding van bijna 700 pk per ton (afhankelijk van de motorspecificatie), kunnen bestuurders van de N1A zich onderdompelen in de echte Can-Am race-ervaring. De N1A is ook verkrijgbaar in een willekeurig aantal kleurstellingen, die elk kunnen worden aangepast aan de wensen van de klant.

Doeltreffende cockpit

Binnenin weerspiegelt de cockpit de uitgeklede benadering van een racewagen en grijpt het dashboard met wijzerplaten terug naar het gouden tijdperk van de autosport. Nichols gebruikt uitsluitend hoogwaardige materialen, zoals leder, premium stoffen en aluminium componenten. Tractiecontrole is standaard, met stuurbekrachtiging en schakelbaar ABS als optie. Het is eenvoudig om te zien dat de N1A bedoeld is voor de autosportpuristen die genieten van het plezier van autorijden, weg van de felle touchscreens die maar al te vaak te vinden zijn in de auto’s van tegenwoordig.

7,0-liter V8

Het ‘kloppende hart’ van de topklasse N1A is een 7,0-liter V8 die volledig is gelegaliseerd en is ontwikkeld door Nichols Cars. De V8 begon ooit als een LS3-blok van General Motors. Het blok is uitgeboord om plaats te bieden aan nieuwe stalen voeringen, terwijl er ook aangepaste zuigers en drijfstangen zijn toegevoegd. De indrukwekkende motor heeft verder drive-by-wire gasklephuizen en dry-sump-systeem. Het resultaat van deze uitgebreide motorupgrades is een totaal vermogen van 650 pk, wat betekent dat de N1A in deze specificatie bijna 700 pk per ton heeft. Er is keuze uit diverse transmissies, allemaal geleverd door Dana Graziano (voorheen bekend als Graziano Transmissioni). Een handgeschakelde zesbak is standaard.

100 stuks, eerste 15 stuks extra speciaal

De totale productie van de N1A is gelimiteerd op 100 exemplaren zodat exclusiviteit gegarandeerd is. De eerste 15 auto’s worden verkocht als top-of-the-range-modellen, allemaal voorzien van een 7,0-liter V8, als eerbetoon aan de McLaren MP4/4. Elke auto viert een specifieke overwinning van de McLaren MP4/4 Formule 1-auto van Steve Nichols. Een prijs is nog niet bekend.

Nichols N1A