Achtergrond Autonieuws

Motor flushen, wat is dat?

maart 18, 2022

Motorolie en flushen

Goede, schone olie is essentieel voor het welzijn van de motor. Als je verkeerde olie erin hebt, of oude en vervuilde olie, dan moet die er zo snel mogelijk uit om verhoogde slijtage en motorschade te voorkomen. Maar als je motorolie vervuild is, dan is het inwendige van je motor dat waarschijnlijk ook. Je kunt dan de motor (laten) flushen – hem met een speciaal schoonmaakmiddel doorspoelen en het achtergebleven vuil verwijderen. Natuurlijk kun je het door je garage laten doen, maar als je het écht zelf wilt doen, kan dat ook.

Motor flush benzine

Gooi voordat je de oude olie aftapt, een flesje speciaal voor het flushen bedoeld schoonmaakmiddel in de motor, via de olievuldop. Draai de dop weer vast en laat de motor vervolgens op stationair toerental ongeveer een halfuur goed warmdraaien. De motorolie wordt dan dun en circuleert optimaal, zodat het schoonmaakmiddel alle plekken in de motor bereikt en alle vuil kan wegspoelen. Zet na enige tijd de motor weer af en tap meteen de oude motorolie met alle troep en het reinigingsmiddel af.

Vul de motor weer met verse motorolie en ververs die voortaan regelmatig op de voorgeschreven kilometerstanden, of elk jaar als je niet veel kilometers maakt. Zeker de eerste keer nadat je de motor hebt geflushed, zal de nieuwe motorolie weer vervuild zijn, want de kans is groot dat er nog vuilresten in de motor waren achtergebleven.

Tekst gaat verder onder de foto

Aston Martin V8 Cygnet

Motor flush diesel

Het flushen van een dieselmotor doe je op dezelfde manier als het flushen van een benzinemotor. De flushmiddelen die worden aangeboden, zijn veelal geschikt voor benzine-, diesel- en lpg-motoren. Ze hebben diverse namen, zoals Motorspoeling, Olieslib Spoeling, Engine Flush, Motor Clean, Oil System Cleaner en zelfs Engine Shampoo. De garage kan vrij eenvoudig zien of flushen nodig is als de monteur het kleppendeksel demonteert. Als aan de binnenzijde daarvan veel zogenoemd black sludge aanwezig is, kun je overwegen om de motor te (laten) flushen. Reken daarna wel op een hoger olieverbruik.

Motor flush kosten

De kosten van een flesje schoonmaakmiddel voor het oliesysteem van de motor in je auto lopen uiteen van en euro of dertien tot twee à drie tientjes (februari 2022). Maar dan moet je het vuile werk wel zelf doen en de olie op een correcte en milieuvriendelijke manier afvoeren. Dan moet je ook nieuwe olie aanschaffen en in de motor gooien voordat je weer kunt rijden.

Je garage brengt ongetwijfeld veel meer dan drie tientjes in rekening, maar dan is de auto natuurlijk na het flushen ook weer voorzien van de juiste motorolie en wordt het afval volgens de regels afgevoerd. En heb jij geen vieze handen.

Tekst gaat verder onder de foto

Motor flush ervaringen

Je kunt je voorstellen dat het aftappen en vervangen van motorolie een vies klusje is als je het zelf doet, op straat, op de oprit of in je eigen garage aan huis. Denk ook eens aan mogelijk bijkomende klusjes als het reinigen van de carterpan, die ook onder de black sludge kan zitten en het aanzuigfilter van de oliepomp kan verstopt zijn. Ook kun je achteraf ontdekken dat het olieverbruik van je motor ineens hoger is…

Auto motor flushen

Dus er komt wel wat meer bij flushen kijken. Daarbij heeft flushen niet altijd zin en niet altijd het gewenste effect. Begin er dus niet zomaar aan en overleg eerst met je garage. Misschien is het wel beter om het gewoon aan de garage over te laten.

Dynamic motor flush

Dynamic Flush Europe is een in Uden gevestigd bedrijf dat met een speciale machine en speciale spoelolie het oliesysteem van de automotor onder druk reinigt. De zogenoemde Motor Detox Machine pompt spoelolie door de motor en filtert de olie zodat het vuil in het filter achterblijft. De reiniging van het oliesysteem gebeurt voor een deel met draaiende motor.

Forté Motor Flush en andere flush-producten

Forté Motor Flush is een populair product, maar er zijn ook andere fabrikanten die dergelijke producten op de markt brengen. We noemen er een aantal: Castrol Engine Shampoo, Eurol Engine Flush, Forté Motor Flush, Lindemann Oil System Cleaner, Liqui Moly Motor Clean, Olieslib Spoeling en Motor Spoeling en ten slotte Wynn’s Oil System Cleaner.