Autonieuws

Minister: ‘Inflatie omhoog, dan ook verkeersboetes de lucht in’

september 5, 2022

De minister heeft een voorstel ingediend om de meest voorkomende verkeersboetes met circa 8,6 procent te verhogen. Indien haar voorstel wordt aangenomen, dan stijgt bijvoorbeeld de boete voor het vasthouden van een telefoon achter het stuur van 350 naar 380 euro. Geen richtingaanwijzer gebruiken tijdens het afslaan zal van 100 naar 110 euro gaan. Terwijl het niet dragen van een autogordel 180 euro zal gaan kosten (in plaats van 150 euro nu). Betrapt op het foutparkeren op een gehandicaptenparkeerplaats? Dit kan je straks zomaar een prent opleveren van 450 euro. Dit alles zonder administratiekosten welteverstaan.

Geen medelijden

Wanneer mevrouw Yeşilgöz – door De Telegraaf – werd gevraagd of haar bij de Kamer ingediende voorstel niet iets te veel van het goede is nu het dagelijkse leven de burger al zo hard in de portemonnee raakt, antwoordde ze: ‘Zo lang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken’. Een open deur die iedereen had kunnen intrappen, maar de minister blijft stellig bij haar plan. De boetehoogtes laten zoals ze zijn, zou bij de huidige (hoge) inflatie betekenen dat ze eigenlijk ‘goedkoper’ worden, zo luidt haar pleidooi.

Goede voorbereiding, halve werk

Om alvast een indicatie te krijgen van de boeteprijzen in 2023, check ons artikel met daarin de boetehoogtes in 2022 van de meest voorkomende bekeuringen.