Autonieuws

Miljoenste Tesla in Europa een feit

oktober 23, 2023

De groei van Tesla

Tesla’s enorme groei – van nog geen duizend Roadsters in 2009 tot honderden geleverde auto’s per dag in 2023 – is volgens het merk het resultaat van de sterke focus op het voor meer klanten toegankelijk maken van zijn voertuigen door opladen betaalbaarder en toegankelijker te maken.

Prijsdaling

Geheel in lijn met het Masterplan van Tesla uit 2006 is het merk van een elektrische sportwagen met een prijskaartje van meer dan 100.000 euro overgegaan op de verkoop van meer bereikbare en gezinsvriendelijke elektrische voertuigen die voorzien in de behoeften van een groot deel van de kopers van nieuwe auto’s in Europa.

Schaalvoordelen

Tussen 2018 en 2023 is de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe Tesla in Europa met meer dan 50% gedaald. “Hoewel de meeste van deze prijsdalingen het resultaat zijn van schaalvoordelen, blijft Tesla het aanbod bereikbaarder maken door middel van innovatieve engineering en productietechnieken. Alleen al dit jaar werd Model Y, de bestverkochte auto van Europa, betaalbaarder gemaakt zonder in te leveren op kwaliteit, veiligheid, efficiëntie en prestaties”, aldus Tesla in een verklaring.

Tesla’s Superchargernetwerk

Daarnaast heeft Tesla het Superchargernetwerk in heel Europa aanzienlijk uitgebreid. Dit heeft volgens het merk een cruciale rol gespeeld bij het bereiken van de mijlpaal van 1 miljoen leveringen in Europa. Tesla exploiteert nu meer dan 1.000 stations en 13.000 Superchargers in de regio, met een uptime van 99,95%. In 12 van Tesla’s belangrijkste markten in Europa kan nu op meer dan 85% van het snelwegen- en hoofdwegennet binnen 60 minuten een Superchargerlocatie worden bereikt. Het netwerk wordt in 2023 nog altijd in rap tempo uitgebreid. In de eerste drie kwartalen van het jaar activeerde Tesla in Europa gemiddeld acht nieuwe Superchargers per dag.