Achtergrond Autonieuws

Mercedes-Benz R-Klasse – alles wat je moet weten

november 18, 2022

Comfort en luxe

Dus jij zoekt naar comfort? Zoek niet verder! De Mercedes-Benz R-Klasse stelt niet teleur. Het is verreweg een van de meest comfortabele modellen die de Duitse autofabrikant ooit heeft gebouwd. Het is een pure kilometervreter. Weet dat er de R-Klasse in 2011 een subtiele facelift kreeg met nieuwe koplampen, een andere grille en nieuwe bumpers. Ook het interieur kreeg toen een uitgebreide update.

R-Klasse in twee lengtevarianten

Mercedes-Benz heeft de R-Klasse in twee lengtevarianten verkocht: de basisversie en een versie met verlengde wielbasis. De R-Klasse werd in de Verenigde Staten en Canada alleen met lange wielbasis verkocht. De R-Klasse met zowel standaard als verlengde wielbasis werd tot eind 2013 internationaal verkocht, met uitzondering van China, waar de R 320 en R 400 met lange wielbasis tot 2017 werden verkocht. De R-Klasse is geleverd met vijf, zes of zelfs zeven zitplaatsen.

Motoren Mercedes-Benz R-Klasse

Het aanbod motoren is extreem divers, maar aan de andere kant ook lekker overzichtelijk. Mercedes-Benz heeft namelijk alleen benzine- en dieselmotoren geleverd. Als er 4Matic in de naam staat betreft het een variant met vierwielaandrijving. De benzinetypes zijn de R 300 (234 pk), R 350 (272 pk), R 350 4Matic (272 pk), R 350 4Matic BlueEfficiency (306 pk), R 500 4Matic (387 pk) en de R 63 AMG 4Matic (510 pk). Dieselen kan met een R 300 CDI (248 pk, ook met 4Matic), R 320 CDI (224 pk, ook met 4Matic) en de R 350 CDI 4Matic (265 pk). Alle motorvarianten zijn gekoppeld aan een zeventrapsautomaat, de zogeheten 7G-Tronic.

Mercedes-Benz R-Klasse

Markt zat niet mee

Hoewel de verkoop van de R-Klasse goed van start ging, ging de verkoop daarna al snel in de mineur. Dat kwam onder meer door de economische recessie van eind 2008, begin 2009. Daardoor liepen de verkoopcijfers al snel terug. Maar er was nog een reden: de populariteit van MPV’s zoals de R-Klasse en toenmalige Chrysler Pacifica liep snel terug door de opkomst van crossovers en SUV’s. De vraag naar MPV’s nam dus ook sterk af. Dat betekent echter niet dat de R-Klasse een slechte auto is. Integendeel zelfs, want het is een goed gebouwde, uiterst comfortabele familie-auto. Alleen de tijd en markt zaten niet mee, want door economische tegenslagen wereldwijd hielden mensen de hand op de knip.

Voordelen en nadelen van Mercedes-Benz R-Klasse

De Mercedes-Benz R-Klasse is wel een forse auto, waardoor parkeren niet altijd even handig is. Het is ook zeker niet de lichtste auto. Reken dus op de nodige wegenbelasting. De verbrandingsmotoren zijn ook niet heel zuinig. Je moet dus echt gecharmeerd zijn van het design en het comfort om voor een R-Klasse te kiezen. Hadden we al gezegd dat het ook een ruime auto is? Want dat is absoluut het geval!

Productie

De R-Klasse werd geproduceerd in Vance, Alabama tot 2015. De productie werd verplaatst naar Mishawaka, Indiana voor een kleinere productie tot 2017. Een opvolger is nooit verschenen. Wie nu een forse, comfortabele familie-MPV met ster wenst, is aangewezen op de V-Klasse. Meer weten over eventuele problemen of aandachtspunten van de R-Klasse? Check dan het Mercedes-Benz R-Klasse Forum van ProblemCar.

Mercedes-Benz R-Klasse