Autonieuws Formule 1

Mercedes-AMG start productie straatlegale Formule 1-auto

augustus 10, 2022

Formule 1-auto voor de openbare weg

De Mercedes-AMG One wordt vaak omschreven als een Formule 1-auto voor de openbare weg. De aandrijflijn wordt namelijk gebouwd door dezelfde autosportexperts, die ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en productie van de motoren voor de Mercedes-AMG Petronas F1-racewagens.

1.063 pk

De op de Formule 1 gebaseerde hybride aandrijflijn bestaat uit een een 1,6-liter V6-turbomotor en vier elektromotoren. Samen zijn de vijf motoren goed voor 1.063 pk. Hierdoor schiet de One in 2,9 seconden naar de 100 km/u. 0-200 km/u duurt slechts 7 seconden en van 0 naar 300 km/u gaat in 15,6 seconden. De topsnelheid bedraagt 352 km/u. De straatlegale F1-auto weegt 1.695 kilo en kan 18 kilometer volledig elektrisch rijden. De V6 schiet pas boven de 11.000 toeren in het rood.

Speciale fabriek

Er worden in totaal slechts 275 exemplaren van gebouwd. De Mercedes-AMG One wordt niet in Duitsland in elkaar geschroefd, maar in Groot-Brittannië. In Coventry om precies te zijn. AMG heeft daar zelfs speciaal een fabriek voor de productie van de One neergezet. Alle exemplaren van de One worden zorgvuldig met de hand gebouwd. Volgens Mercedes-AMG doet de bouw van de exclusieve auto denken aan de productie van een luxe horloge. Net als bij de productie van een een dure Rolex, worden sommige componenten van de hypercar eerst voorgemonteerd en op hun werking getest. Daarna worden ze weer gedemonteerd en pas dan definitief in het voertuig gemonteerd.  

Affalterbach

In totaal werken meer dan vijftig specialisten aan elke afzonderlijke Mercedes-AMG One. Aan het einde van het productieproces inspecteert een fabriekstestrijder elke Mercedes-AMG One nogmaals op een nabijgelegen testbaan. Na goedkeuring wordt het voertuig in een gesloten truck naar het Mercedes-AMG hoofdkantoor in Affalterbach vervoerd. Daar vindt zowel de technische uitleg door de Mercedes-AMG One-experts als de overdracht van het voertuig plaats.

Bekijk ook: