Autonieuws

Mercedes-AMG C 63 S E Performance: krachtpatser met viercilinder

september 22, 2022

Gamechanger

Mercedes-AMG zegt het volgende over deze nieuwe generatie performance C-Klasse. “De nieuwe Mercedes-AMG C 63 S E Performance is een gamechanger in de 55-jarige geschiedenis van AMG. Hij brengt de nieuwste hybride technologie uit de autosport op de weg met knowhow uit de Formule 1. Het gecombineerde systeemvermogen en het gecombineerde systeemkoppel behoren tot de top in het segment.”

Grote woorden. Is de nieuwe Mercedes-AMG C 63 S E Performance dan echt zo bijzonder? Nou, eigenlijk wel. Op de aandrijflijn gaan we zo dieper in. Weet in ieder geval dat Mercedes-AMG het model levert als Limousine en Estate.

Variabele vierwielaandrijving

Voor het eerst in een C 63 wordt volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4Matic+ toegepast om het vermogen over te brengen op de weg. Dit systeem bevat ook een Drift-modus voor nog meer rijplezier. Actieve achterasbesturing is standaard voor meer wendbaarheid en een kortere draaicirkel.

Uiteraard ziet de Mercedes-AMG C 63 S E Performance er ontzettend dik uit. Uitgeklopte wielkasten, sportievere bumpers, forse AMG-wielen, een sportuitlaatsysteem en een uitgebreide AMG-behandeling van het interieur zorgen voor de nodige aantrekkingskracht.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance aandrijflijn

Maar het grootste nieuws is de nieuwe aandrijflijn. Hij wordt aangedreven door een nieuwe 2,0-liter viercilinder turbomotor (M139l) – in lengterichting geplaatst – gecombineerd met een permanent bekrachtigde synchrone elektromotor, een in Affalterbach ontwikkelde high-performance batterij en een AMG Speedshift MCT-9G transmissie.

De viercilinder produceert een vermogen van 476 pk (350 kW) bij 6.725 toeren per minuut en levert een koppel van 545 Nm tussen 5.250 en 5.500 toeren per minuut. De elektromotor produceert 204 pk (150 kW) en een koppel van 320 Nm.

Systeemvermogen

Het systeemvermogen van 500 kW (680 pk) en het maximale systeemkoppel van 1020 Nm zorgen voor indrukwekkende prestaties. Zowel de Limousine en Estate accelereert in 3,4 seconden van stilstand naar 100 km/u. Indien gekozen wordt voor het optionele AMG Driver’s Package, is de pret in de Limousine pas voorbij bij 280 km/u (Estate: 270 km/u). De Limousine weegt 2.111 kilogram, versus 2.145 kilogram voor de Estate.

Compacte batterij

De high-performance accu in de C 63 S E Performance heeft een capaciteit van 6,1 kWh, een continu vermogen van 70 kW en een piekvermogen van 150 kW gedurende tien seconden. Erg zwaar is de batterij niet, hij weegt 89 kilogram. Opladen gaat via een 3,7 kW boordnetoplader, aan een laadstation, wallbox of huishoudelijk stopcontact. De batterij is volgens AMG ontwikkeld voor snelle stroomafgifte en stroomverbruik, niet voor het langst mogelijke bereik. De elektrische actieradius van 13 kilometer is dan ook beperkt.

Optimale accu-temperatuur

De basis voor de hoge prestaties van de AMG 400 volt-accu is het innovatieve directe koelsysteem: voor het eerst stroomt een hightech koelvloeistof op basis van een elektrisch niet-geleidende vloeistof rond alle 560 cellen en koelt ze afzonderlijk. Het resultaat is dat de batterij zich altijd binnen een consistent, optimaal bedrijfstemperatuurvenster van gemiddeld 45 graden Celsius bevindt, ongeacht hoe vaak deze wordt opgeladen of ontladen.

Het kan goed zijn dat bij het rijden met hoge snelheden de gemiddelde temperatuur wordt overschreden. De beveiligingsmechanismen zijn daarom zo geconfigureerd dat de maximale prestatie uit de batterij kan worden gehaald, waarbij het temperatuurniveau vervolgens wordt verlaagd door directe koeling.

Ook op circuit maximale prestaties

Conventionele koelsystemen kunnen dit niet aan en de batterij kan zijn potentieel niet meer volledig benutten. Dat is niet het geval met de AMG-high-performance batterij: ook tijdens snelle ronden in hybride modus op het circuit, waar acceleratie (batterij ontladen) en vertraging (batterij wordt geladen) frequent zijn, behoudt het energieopslagsysteem zijn prestatiepotentieel.

Rijmodi en recuperatie

De C 63 S E Performance heeft acht AMG Dynamic Select-rijmodi, te weten Electric, Comfort, Battery Hold, Sport, Sport+, Race, Slippery en Individual. Elke rijmodus heeft zijn eigen karakter. In elektrische modus bedraagt de topsnelheid 125 km/u. Voor het terugwinnen van energie zijn er vier programma’s: Level 0, Level 1, Level 2 en Level 3. Hoe hoger het getal, hoe intenser de terugwinning van energie (recuperatie). In het rijprogramma Race wordt de recuperatie automatisch op niveau 1 ingesteld om een ​​zo goed mogelijk handelbare auto te realiseren.

Prijs C 63 S E Performance

Het grootste voordeel van deze aandrijflijn? De gemiddeld lage CO2-uitstoot. Hij noteert een gemiddeld brandstofverbruik van 6,9 l/100 km, goed voor een CO2-uitstoot van 156 g/km. De BPM-boete zal daardoor beperkt blijven in Nederland. Wij zijn benieuwd wat dat gaat betekenen voor de vanafprijs. Die maakt Mercedes-Benz in een later stadium bekend.