Autonieuws

Meer automobilisten tanken zonder te betalen – boete vaak lager dan een volle tank

maart 14, 2022

Torenhoge brandstofprijzen

De accijnzen op brandstof gaan per april omlaag, maar tot die tijd blijft tanken een zeer pijnlijke activiteit. Daarna ook overigens, want door de accijnsverlaging betaal je vanaf april 17 cent minder per liter benzine en diesel wordt 11 cent goedkoper. Met de huidige benzineprijs komt een liter benzine dan uit op ongeveer 2,30 euro. Van goedkope benzine is dan nog absoluut geen sprake dus, maar het is ietsje betaalbaarder.

Wanbetalers

Steeds meer automobilisten kiezen er voor om gewoon helemaal niet meer te betalen voor brandstof, dat meldt de NOS. Niet door hun auto te laten staan en voor het OV te kiezen, maar door gewoon niet meer af te rekenen na een tankbeurt. Volgens SODA – een stichting die namens vijfhonderd tankstations wanbetalers opspoort – rijden de afgelopen weken aanzienlijk meer automobilisten na het tanken door zonder te betalen.

Tekst gaat verder onder de foto

Wanhopig

In het begin van het jaar reden wekelijks zo’n 300 automobilisten door zonder te betalen, maar inmiddels zijn er in Nederland 350 tot 370 doorrijders per week. Volgens een woordvoerder van SODA komt dat niet omdat er meer criminelen op de weg zijn, maar doordat sommige Nederlanders simpelweg geen brandstof meer kunnen veroorloven en wanhopig zijn.

Boete tanken zonder te betalen

Bovendien lijken veel mensen te denken dat een boete voor doorrijden zonder betalen in sommige gevallen goedkoper is dan een volle tank benzine of diesel. Strikt genomen klopt dat. Bij een grote auto kost een volle tank al snel zo’n 150 euro, terwijl de boete voor brandstofdiefstal op 131 euro staat. Als je gepakt wordt moet je echter niet alleen de boete betalen, maar ook het hele tankbedrag terugstorten.

Lees ook: De 10 goedkoopste tankstations per provincie (en van heel Nederland)