Autonieuws

Medewerker onthult: dit verdient Tesla per verkochte auto 

september 16, 2022

Goed nieuws

De hooggeplaatste medewerker in kwestie is Martin Viecha. De beste man is Head of Investor Relations bij Tesla en moet dus de band met de investeerders goed houden. Dat doet hij onder andere door goed nieuws te brengen. Goed nieuws voor investeerders, uiteraard. Tijdens een technologieconferentie van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs onthulde Viecha dat Tesla in 2017 gemiddeld 84.000 dollar uitgaf om een auto te bouwen. Volgens hem is dat inmiddels gedaald tot slechts 36.000 dollar.

Drone in Tesla fabriek

Productiekosten

Dat nieuws moet als muziek in de oren klinken bij Tesla-investeerders. In Amerika moet je minimaal 47.000 dollar betalen voor een Model 3, in Nederland betaal je minimaal 52.000 euro (51.800 dollar) voor de instapper van Tesla. Uiteraard maakt Tesla nog veel meer kosten dan alleen tijdens het productieproces, maar het lijkt erop dat de Amerikanen inmiddels een leuke winstmarge pakken op hun auto’s.

Efficiënte fabriek

De dalende productiekosten zijn volgens Viecha niet te danken aan goedkopere batterijen, maar aan een verbeterd voertuigontwerp. Simpel gezegd: de huidige Tesla-modellen zijn veel makkelijker in elkaar te schroeven, waardoor het productieproces veel efficiënter verloopt.

Nieuw model

De Model 3 en Model Y vormen momenteel het leeuwendeel van de huidige verkoop van Tesla, maar volgens Viecha wordt het tijd dat de automaker een goedkopere EV introduceert. Echter is volgens hem de vraag naar de Model 3 en Model Y zo groot, dat het waarschijnlijk nog wel even zal duren voordat er een nieuwe instapper van Tesla komt. Het merk komt er simpelweg niet aan toe. De Model Y is volgens Viecha zelfs zo populair, dat het volgend jaar de best verkochte auto ter wereld zal zijn.