Autonieuws

Mazda CX-60 – Mazda’s eerste plug-in hybrid is de krachtigste Mazda ooit

maart 8, 2022

Mazda CX-60

Mazda breidt zijn modellengamma uit met een nieuwe SUV: de CX-60. Het is het nieuwe topmodel van Mazda en is de eerste plug-in hybride van de Japanners. Onder de kap ligt een 2,5-liter viercilinder benzinemotor — die aan een achttraps automaat is gekoppeld — en een 136 pk sterke elektromotor. De motoren zijn samen goed voor 327 pk en een stevige 500 Nm. Nog nooit bracht Mazda zo’n sterke productieauto voor consumenten op de markt. De forse SUV accelereert van 0-100 km/u in slechts 5,8 seconden.

Zuinig

Maar een PHEV koop je niet om je buurman de baas te zijn bij het stoplicht. Al is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het draait uiteraard allemaal om een laag brandstofverbruik. Wie de CX-60 iedere avond netjes aan de lader hangt, kan iedere dag 63 kilometer volledig elektrisch afleggen. Je mag dan niet harder dan 100 km/u rijden, daarboven springt de benzinemotor bij. In Nederland geen probleem, zou je zeggen. Volgens Mazda bedraagt het gemiddelde brandstofverbruik 1,5 l/100 km, wat samengaat met een CO2-uitstoot van 33 g/km. Lekker zuinig dus.

Accupakket

Het accupakket van 17,8 kWh zit laag in de vloer verwerkt, tussen de voor- en achteras. Het zwaartepunt ligt dus laag, wat ten goede komt van de rijeigenschappen. De permanente vierwielaandrijving zorgt ook voor extra controle en grip.

Zes-in-lijn

Later introduceert Mazda drie andere krachtbronnen voor de CX-60: een 3,0-liter e-Skyactiv X-benzinemotor en 3,3-liter Skyactiv-D-dieselmotoren met twee verschillende vermogens. Deze zescilinders zijn standaard gekoppeld aan een nieuwe automaat met acht versnellingen.

Vier uitvoeringen

De CX-60 Plug-in Hybrid is verkrijgbaar in vier uitvoeringen: de Prime-line, Exclusive-line, Takumi en Homura. Alle uitvoeringen beschikken standaard al over een aantal mooie spulletjes, zoals dual-zone airconditioning, een 12,3-inch infotainmentscherm, DAB-radio, Bluetooth, draadloze Apple CarPlay en Android Auto, een navigatiesysteem en cruisecontrol. De Exclusive-Line, Takumi en Homura kunnen verder worden uitgerust met verschillende optiepakketten: Driver Assistance, Convenience & Sound, Panoramic en het Comfort-pack.

Interieur en technologie

In het interieur bespeuren we drie schermen: een volledig digitaal instrumentarium voor de bestuurder, een Head-Up Display en een 12,3-inch infotainmentdisplay in het midden. Een soortgelijke set-up zit ook in de vernieuwde Mazda CX-5, die we onlangs getest hebben.

De Mazda CX-60 beschikt verder over de nieuwste versie van Mazda Connect en is altijd voorzien van Apple Carplay en Android Auto. De auto is altijd verbonden met het internet, waardoor je via de MyMazda-app bijvoorbeeld kunt zien waar je je auto geparkeerd hebt, maar je kunt via de app ook de portieren ontgrendelen op afstand.

Praktisch

De Mazda CX-60 is 4.75 meter lang, 1.9 meter breed en 1.7 meter hoog, bij een wielbasis van 2,87 meter. Hij is in alle opzichte een stukje groter dan de CX-5. Volgens de Japanners kunnen zelfs mensen met een flink postuur prima zitten op de achterbank.

De bagageruimte meet 570 liter en als je de achterbank neerklapt zit je op 1.148 liter. Laden en lossen gaat met de CX-60 net iets makkelijker in vergelijking met de CX-5. De  breedte van de achterklepopening is namelijk vergroot tot 1.08 meter (35 mm breder dan bij de CX-5). Een elektrisch bedienbare achterklep — die te openen is via een voetbeweging onder de achterbumper — is uiteraard verkrijgbaar, net als bij de CX-5.

Prijzen Mazda CX-60 Plug-in hybrid

De CX-60 is er vanaf 51.690 euro. Hiervoor krijg je de Prime-line, de meest robuuste uitvoering van de modelreeks. Het exterieur wordt gekenmerkt door een zwarte grille, full led-lampen, zwarte omlijstingen rond de ruiten en 18-inch grijs metallic lichtmetalen velgen.

Daarboven staat de Exclusive-line, die verkrijgbaar is vanaf 53.190 euro. Extra zaken op deze uitvoering zijn een grille in pianozwart met honingraatpatroon, omlijsting van de ruiten in pianozwart, 20-inch lichtmetalen velgen in zilvergrijs metallic, signatuurverlichting voor en achter, smart keyless entry en wiper de-icer.

Voor de Takumi-variant betaal je minimaal 57.190 euro. Deze uitvoering wordt gekenmerkt door een exterieur met een specifiek vormgegeven voorbumper, een grille in pianozwart met honingraatpatroon, een afwerking in hoogglans metallic van de voorspatborden, de sierdelen aan de zijkant en de omlijsting van de ruiten en 20-inch gepolijste lichtmetalen velgen in zwart metallic.  

De Homura-uitvoering is extra sportief aangekleed en rij je vanaf 55.690 euro. De uitrusting van de Homura komt overeen met die van de Exclusive-uitvoering, met als extra’s de luxe afwerking in het interieur en exterieur, lederen bekleding en ambient verlichting.

Mazda CX-60 leaseprijs

De CX-60 Plug-In Hybrid is bij private lease beschikbaar vanaf € 649,- incl. btw (op basis van 60 maanden en 10.000 km) en met operational lease beschikbaar vanaf € 599,- excl. btw (op basis van 60 maanden en 10.000 km). Op Mazda.nl vind je meer details over de beschikbare optiepakketten en prijzen van de CX-60.

De CX-60 Plug-In Hybrid zal naar verwachting in het najaar in de showroom staan. In 2023 brengt het merk een nieuw model op de markt dat groter is dan de CX-60 en over drie rijen met zitplaatsen beschikt: de CX-80.

Lees ook: