Autonieuws

Máxima en Beatrix gaan stekkeren met 462 pk sterke Audi

maart 1, 2022

Auto’s Koninklijk Huis

Terwijl de subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto nog lang niet leeg is, stapt het Koninklijk Huis toch nog niet over op volledig elektrisch rijden. Niet zo vreemd, want een verlengde en gepantserde limousine komt waarschijnlijk niet zo heel ver op elektronen. Toch worden er stappen gezet richting een duurzame toekomst. Koningin Máxima en prinses Beatrix ruilen hun Audi met traditionele verbrandingsmotor in voor een exemplaar met een plug-in hybride aandrijflijn.

Audi A8

Het model blijft hetzelfde — een Audi A8 — al gaat het wel om de vernieuwde Audi A8. Uiteraard is de aandrijflijn net even anders. In de Audi A8 60 TFSI e quattro ligt een 3,0-liter TFSI zescilinder turbomotor, die ondersteuning krijgt van een elektromotor. Het totale systeemvermogen bedraagt 462 pk en 700 (!) Nm. Niet verkeerd dus. De statige Audi is dan ook behoorlijk rap: in 4,9 seconden tikt hij de 100 km/u aan.

Plug-in hybride Audi

Hoe zit het met het duurzame gedeelte? Als er binnen een straal van 59 kilometer een lintje moet worden doorgeknipt, dan kan de Audi daar volledig elektrisch heenrijden. In de A8 met stekker ligt namelijk een 17,9 kWh accupakket. Deze actieradius geldt overigens voor de reguliere Audi A8 L 60 TFSI e quattro, want de kans is groot dat de auto’s van Máxima en Beatrix voorzien worden van extra snufjes en beveiliging. De vanafprijs van de duurzame Audi is in ons land 126.775 euro.

Tekst gaat verder onder de foto’sTesla

Volgens het Rijksvoorlichtingsdienst bestaat het merendeel van het wagenpark van het Koninklijk Huis uit hybride of volledig elektrische auto’s. Privé is Willem-Alexander al meerdere keren gespot in een Tesla Model X P90D, die hij sinds 2016 in zijn bezit heeft.

Lees ook: Buren gaan achter autodief aan en bellen 112: “Ik zit achter de auto van de buurman aan, die is zojuist gestolen!”

Buren gaan achter autodief aan en bellen 112: “Ik zit achter de auto van de buurman aan, die is zojuist gestolen!”