Autonieuws

Lexus RZ heeft ‘terrasverwarming’, geen grapje

januari 11, 2023

Voordeel van stralingsverwarming

De stralingsverwarming (infraroodstraling) zorgt er volgens Lexus niet alleen voor dat inzittenden het sneller warm hebben, maar het draagt ook bij aan een lager energieverbruik van de auto.

Ook populair bij nieuwbouwhuizen

“In tegenstelling tot traditionele convectieverwarming, die de lucht verwarmt, gebruiken twee panelen voor in het interieur van de RZ infraroodstraling om alleen de vaste objecten in hun gezichtsveld te verwarmen”, aldus de woordvoerder van Lexus. “Dit verwarmt de bestuurder en voorpassagier sneller dan conventionele klimaatbeheersingssystemen. Deze verwarmingstechnologie is ook populair in nieuwbouwhuizen bijvoorbeeld omdat het heel gericht warmte geeft.”

Lexus RZ

Stralingsverwarming

In theorie zou je ook eten moeten kunnen verwarmen met infrarood, maar kokend heet wordt het nooit. Je mag de stralingsverwarming dan ook niet verwarren met de technologie van een magnetron. Dat zijn andere warmtestralen. Een magnetron werkt met elektromagnetische straling, deze technologie van Lexus met infraroodstraling. Terrasverwarmers hebben dezelfde technologie als de Lexus RZ, maar met een terrasverwarmer warm je ook geen eten op.

Meer range!

Lexus stelt dat de stralingsverwarming ongeveer 8 procent minder energie verbruikt door alleen warmte af te geven waar dat nodig is. Daardoor wordt het airconditioningsysteem minder belast en blijft er een grotere actieradius over. De RZ is namelijk een elektrische auto.

Lexus RZ

Zo werkt het!

Hoe dit alles werkt? Simpel: de Lexus RZ heeft twee verborgen warmtestralers op kniehoogte achter de onderste instrumenten- en stuurkolompanelen. Als de bestuurder of passagier fysiek contact maakt met het paneel, daalt de temperatuur automatisch tot 43 °C om ongemak te voorkomen.

Aanvulling op standaard interieurverwarming

De stralingsverwarming van de RZ is een aanvulling op de standaard interieurverwarming. Aan stoelverwarming en een verwarmd stuurwiel is ook gedacht. Op de Lexus RZ 450e President Line is stralingsverwarming standaard.

Lexus RZ