Autonieuws

KTM X-BOW GT-XR: de meest brute straatlegale raceauto ooit?

september 7, 2022

Lightweights

De ene autoliefhebber heeft er niets mee, de ander kun je er midden in de nacht voor uit bed halen: lichtgewicht straatlegale sportauto’s. Denk aan de tweezitters van bijvoorbeeld Lotus, Caterham, Donkervoort, Ariel Motor Company, Dallara en ga zo maar door. KTM hoort ook thuis in dit rijtje, al ken je het Oostenrijkse merk wellicht vooral van hun motoren.

KTM X-Bow

Het merk produceert echter sinds 2008 ook auto’s, namelijk de X-Bow. Met de auto vierde het merk destijds het vijftigjarig bestaan van het bedrijf. Nu, ruim 14 jaar later, introduceert de fabrikant de extreemste straatauto die ze ooit hebben gemaakt: de X-Bow GT-XR. De extreme straatauto lijkt sterk op de GTX en GT2 racewagens die het Oostenrijkse bedrijf ook bouwt.

X-Bow GT-XR

De basis van de X-Bow GT-XR bestaat uit een koolstofvezel monocoque en een stalen buizenframe, waardoor de auto slechts 1.130 kilogram weegt. Voor indrukwekkende prestaties is er dus niet veel vermogen nodig, toch gooit KTM de bekende geblazen 2,5-liter vijfcilinder van Audi in het straatlegale racemonster. Bovendien hebben ze het blok ook nog eens flink gekieteld. Het resultaat is 500 pk en 581 Newtonmeter, die allemaal via een zeventraps DSG-automaat en een sperdifferentieel richting de achterwielen gaan. De Oostenrijker heeft slechts 3,5 seconden nodig voor de 0-100-sprint en heeft een topsnelheid van 280 km/u.

Daily driver

Op papier lijkt de nieuwe X-Bow het ultieme circuitspeeltje, maar volgens de fabrikant is het ook een perfecte daily driver, dankzij de grote brandstoftank van 96 liter (!), de elektrische progressieve stuurbekrachtiging en een hydraulisch liftsysteem, waardoor verkeersdrempels geen hinderlijke obstakels meer vormen. Instappen gaat ook eenvoudiger dan bij veel superlight-auto’s. Het gehele dak kan namelijk naar voren openen, waardoor je je gemakkelijk in een stoel kunt laten zakken.

Circuitmonster met luxe spulletjes

De GT-XR is op veel vlakken minder hardcore dan de originele X-Bow uit 2008. Die had geeneens een dak, terwijl de nieuwste creatie van KTM zelfs airconditioning en een bluetooth-audiosysteem heeft. Maar vergis je niet, de GT-XR is nog steeds circuitwaardig. Dat zie je meteen, als je naar de enorme achtervleugel, achterdiffuser en frontsplitter kijkt. De vloer van de auto is ontworpen om het grondeffect te maximaliseren, net zoals bij de huidige Formule 1-auto’s. Klanten die echt kilometers willen maken op het circuit, kunnen bovendien carbon-keramische remmen aanvinken op de optielijst. De ophanging van de auto is afkomstig van Sachs en center-locking wheels (wielen met een centrale wielmoer) zijn ook een optie.

KTM verwacht slechts 100 exemplaren per jaar te bouwen en de vanafprijs ligt in Oostenrijk op 285.000 euro. Of hij naar Nederland komt is nog niet duidelijk.

Lees ook: