Autonieuws

Komst Mercedes-AMG CLE Coupé geen verrassing, zijn vermogen wel!

december 6, 2023

Mercedes-Benz CLE

Nog even ter beeldvorming: Mercedes-Benz heeft de C-Klasse Coupé/Cabrio en E-Klasse Coupé/Cabrio vervangen door één model: de Mercedes-Benz CLE in de smaken Coupé en Cabriolet. Deze Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé vormt een van de krachtigste modellen.

Aandrijflijn CLE 53 4MATIC+ Coupé

De 3,0 liter zescilinder lijnmotor – genaamd M 256M – in de CLE 53 4MATIC+ Coupé heeft dubbele drukvulling via een uitlaatgasturbo en een extra elektrische compressor. Het blok levert een vermogen van 330 kW (449 pk) en een maximumkoppel van 560 Nm (met een overboost van 600 Nm gedurende 12 seconden). De geïntegreerde startdynamo levert kortstondig een extra vermogen van 17 kW (23 pk) en een koppel van 205 Nm. Deze dynamo voedt ook het 48V-boordnet. Andere technische kenmerken van het nieuwe model zijn de AMG Speedshift TCT 9G-transmissie en de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4Matic+. Jep, die Duitsers weten leuke termen te verzinnen.

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé

Lekker dik

De bredere voor- en achterspatschermen, de grote spoorbreedte (plus 58 mm voor, plus 75 mm achter ten opzichte van het Mercedes-Benz model) en de 19-inch velgen geven de nieuwe coupé van AMG een krachtige uitstraling. 20-inch velgen zijn als optie leverbaar, net als Digital Light-koplampen met en zonder projectiefunctie. De spoilerrand op de achterklep is carrosseriekleurig, maar als optie ook leverbaar in zwart als onderdeel van het AMG-optiekpakket.

AMG-optiekpakket

Het optionele AMG-optiekpakket zet nóg sportievere accenten. Het pakket omvat extra flics op de voor- en achterskirt, een forsere spoilerrand op de achterklep en een diffusorplaat tussen de uitlaatsierstukken. Voor verdere individualisering zijn er twee AMG-nightpakketten en AMG-carbonpakketten leverbaar.

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé

Interieur Mercedes-AMG CLE

Het interieur van de Mercedes-AMG CLE is rijk aangekleed. We bespeuren het MBUX infotainmentsysteem, een vrijstaand 12,3-inch volledig digitaal bestuurdersdisplay, een 11,9-inch op de bestuurder gericht centraal display en sfeerverlichting met 64 kleuren. Via het AMG-menu heeft de bestuurder toegang tot diverse speciale displays, zoals motorgegevens, schakelaanduiding, warming-up, set-up, G-Force meter en racetimer. In elk portier loopt een lichtstrook langs de contourlijnen van de armleuning en de bovenkant van het portier naar het achtercompartiment.

Een andere highlight zijn de integraalstoelen in lederlook Artico/microvezel Microcut zwart met AMG-specifieke graphics en rode contrastsiernaden. Andere interieurkenmerken zijn rode veiligheidsgordels en sierdelen in glanzend carbon. Optioneel zijn tal van bekledingen in leder en nappaleder leverbaar. Wanneer nappaleder wordt gekozen, is het AMG-embleem in reliëf in de voorste hoofdsteunen aangebracht.

AMG Performance-stoelen

AMG Performance-stoelen zijn optioneel verkrijgbaar. Deze worden vooral gekenmerkt door sterk gecontoureerde zijwangen, die een nog betere zijdelingse ondersteuning bieden. Verticale openingen voegen visuele accenten toe, maar besparen ook gewicht en zorgen voor een betere ventilatie van de rug. Als ze zijn bekleed met nappaleder, zijn de stoelen ook geaccentueerd in een contrasterende kleur.

Prestaties

De elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u kan met het optionele AMG Driver’s Package worden verhoogd tot 270 km/u. Het high-performance AMG-remsysteem is afgestemd op het vermogen en de prestaties van de CLE 53 Coupé. Op de vooras worden geperforeerde en inwendig geventileerde remschijven met een diameter van 370 x 36 mm en vaste remklauwen met vier zuigers en opschrift ‘AMG’ gemonteerd. Op de achteras beschikt het model over inwendig geventileerde remschijven met een diameter van 360 x 26 mm en zwevende remklauwen met één zuiger.

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé

AMG Dynamic Select

Met de vijf AMG Dynamic Select-rijprogramma’s ‘Slippery’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’ en ‘Individual’ kunnen de eigenschappen van de nieuwe 53-modellen met één vinger worden beïnvloed. Ongeacht de AMG Dynamic Select-rijprogramma’s kan de bestuurder met de ‘M’-knop direct overschakelen naar de handmatige modus en uitsluitend schakelen met de stuurschakelpaddles. Naar behoefte kunnen ook de dempingniveaus worden geselecteerd.

Variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4Matic+

De volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4Matic+ is standaard. Bij rustig rijden, waarbij vierwielaandrijving niet nodig is, wordt de vooras volledig ontkoppeld. Vanaf de stand ESP Sport is het rijgedrag meer op de achterwielen gericht. In de driftmodus worden bij de nieuwe AMG CLE Coupé over het gehele snelheidsbereik uitsluitend de achterwielen aangedreven.

Standaard achterasbesturing

De standaard achterasbesturing werkt met een maximale stuurhoek van 2,5 graden. Tot deze hoek draaien de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen bij snelheden tot 100 km/u (variabel en afhankelijk van de AMG Dynamics-instelling). Dit leidt tot een virtuele verkorting van de wielbasis en resulteert in gemakkelijker manoeuvreren, minder stuurwerk en een grotere wendbaarheid. De draaicirkel is merkbaar kleiner bij het afslaan of inparkeren. Bij snelheden boven de 100 km/u (variabel en afhankelijk van de AMG DYNAMICS-instelling) draaien de achterwielen parallel aan de voorwielen – tot een hoek van maximaal 0,7 graden.

Technische gegevens Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé

Motor   Zes-in-lijn benzinemotor met dubbele turbo
Cilinderinhoud cm3 2.999
Max. vermogen kW/pk 330/449
bij t/min 5.800-6.100
Max. koppel Nm 560 (kortstondig 600 met overboost)
bij t/min 2.200-5.000
Max. vermogen ISG kW/pk 17/23
Max. koppel ISG Nm 205
Aandrijving   Volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4Matic+
Transmissie   AMG Speedshift TCT 9G
Acceleratie 0-100 km/u sec. 4,2
Topsnelheid km/u 250 (optioneel 270)
Brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) l/100 km 9,3-9,7
CO2-emissie gecombineerd (WLTP) g/km 212-220Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé


Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Coupé