Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Kjeld Nuis schaatst met 103 kilometer per uur achter een Dakar Toyota Hilux 

maart 29, 2022

Eigen record verbroken

Kjeld Nuis mag zich de snelste schaatser ter wereld noemen. Hij is de eerste schaatser ooit die de grens van 100 km/u heeft kunnen doorbreken. Dit is overigens niet de eerste keer dat Nuis een recordpoging doet, hij heeft namelijk al eerder het wereldrecord verbroken. Dat deed hij in 2018 op een ijsbaan in Zweden. Toen haalde hij 93 kilometer per uur. De Nederlander vond dit echter niet genoeg en besloot nog een poging te wagen. “De tactiek van de nieuwe poging was om zo ver mogelijk in de windcatcher te schaatsen, zodat ik voldoende energie over had om de versnelling van 92 tot over de 100 kilometer per uur te maken” aldus Kjeld Nuis. De nieuwe poging vond plaats in Savalen in Noorwegen, op beter ijs en met een krachtigere auto.

Tekst gaat verder onder de foto

© Jarno Schurgers / Red Bull Content Pool

Seth Quintero

Achter het stuur van de speciale Toyota Hilux waar Nuis achter reed, zat Seth Quintero. De Amerikaanse rallyrijder is de jongste persoon ooit om een rit in de Dakar-rally te winnen. De 18-jarige Quintero moest tijdens de recordpoging vooral zijn rechtervoet onder controle houden: “De uitdaging was voor mij, om op de juiste manier te accelereren.”

Tekst gaat verder onder de foto

© Daniel Tengs / Red Bull Content Pool

Erben Wennemars

Tijdens het hele traject kreeg Kjeld Nuis ondersteuning van zijn coach, Erben Wennemars. Die is na het halen van het record in extase: “100 is zo hard! Als je ziet hoe snel dat ijs onder je doorgaat, dat is bizar. Het was echt heel spannend, sneller konden we niet. Door verbeteringen qua ijs, voorbereiding en communicatie is het gelukt.” aldus Wennemars. In de video hieronder kun je zien hoe spectaculair hard 100 km/u eigenlijk is, als je op schaatsen staat.