Autonieuws

Kies ik voor financial lease of operational lease?

januari 25, 2022

Mercedes of Audi kopen zonder grote investering 
Kies je voor bijvoorbeeld Mercedes financial lease, dan koop je een relatief dure auto zonder vooraf een grote investering te moeten doen. Je kunt het financial leasen van een dure auto vergelijken met het op afbetaling kopen van een nieuwe smartphone. Bij het aangaan van een contract sluit je een lening af, welke je maandelijks afbetaalt. Je kunt er hierbij voor kiezen om vooraf een deel van de kosten direct te betalen. Zo liggen de maandlasten voor het financial leasen van een auto of motor lager. Andersom kun je ook voor een hogere slottermijn kiezen, als je de komende periode een financiële meevaller verwacht. 

Verschillen met operational lease 
Bij operational lease word je in de basis nooit eigenaar van het voertuig. Je betaalt maandelijks een vast bedrag, om het voertuig te mogen gebruiken. Het voordeel van operational lease zit in het feit, dat je geen kosten betaalt voor het onderhoud aan de auto of motor. Deze kosten zitten verwerkt in je contract. Ook betaal je niets voor de verzekering en de wegenbelasting. Althans, je betaalt deze kosten via het contract wat je afsluit. Het maakt dat je maandelijks precies weet waar je aan toe bent. 

Financial lease wordt steeds populairder
Vergelijk je de voordelen van operational lease met die van financial lease, dan zal al snel opvallen dat de voordelen van operational lease wegvallen bij een nieuwe auto. In die zin, dat een nieuwe auto in de eerste jaren weinig onderhoudskosten met zich mee zal brengen. De kosten voor de verzekering en wegenbelasting zijn vaak iets goedkoper, als je deze via een leasecontract betaalt. Immers een aanbieder van operational lease kan de verzekering groot inkopen en biedt je als klant daardoor een lager tarief. Dit verschil is echter beperkt. Het maakt financial lease een steeds aantrekkelijkere optie voor consumenten.