Autonieuws

Je droomauto te duur? Heb je al aan tweedehands gedacht?

november 30, 2022

Alles wordt duurder. Boodschappen, materialen en vanzelfsprekend ook auto’s. Dit artikel zou kunnen gaan over de onevenredig stijgende inflatie waardoor het haast onmogelijk wordt om iets te kopen. Dat wordt het niet. Je kunt namelijk veel beter in mogelijkheden denken. Neem bijvoorbeeld de auto en dan het liefst je droomauto. Onbetaalbaar? Dat valt in de praktijk reuze mee. Tweedehands modellen zijn namelijk van uitstekende kwaliteit en een stuk beter voor je portemonnee.

Welke modellen kan je tweedehands kopen?

Dat is eenvoudig. Je kunt namelijk bijna iedere auto tweedehands kopen. Wellicht dat het voor de meest exclusieve modellen lastig wordt, maar over het algemeen kan je ieder merk en model als tweedehands aanschaffen. Stel dat je graag een Audi wilt hebben, dan kan je op zoek naar een Audi Q5 occasion. De keuze is behoorlijk uitgebreid, waardoor je een auto kunt kopen waar je nog vele jaren plezier van gaat hebben.

Is het een beetje kwaliteit?

Bij de aankoop van een auto, nieuw of tweedehands, kan je niet overal controle over hebben. Het blijft een auto met een motor en die kunnen mankementen gaan vertonen. Bij nieuwe auto’s is de kans klein dat er snel iets mis is met een van de onderdelen. Gelukkig kan je ook met tweedehands modellen enige zekerheid inbouwen. Hoe doe je dat? Door voor een erkende dealer te kiezen.

Tweedehands auto’s worden op allerlei manieren verkocht. Via een briefje op de achterruit, op een prikbord zoals Marktplaats en via erkende dealers. Bij die laatste groep betaal je misschien wat meer, maar koop je ook een hoop zekerheid in. Occasions van een dealer zijn uitgebreid gecheckt, je krijgt wellicht nog een garantie en je hebt meteen adresje waar je het onderhoud kunt laten doen.

Steeds meer elektrische occasions

Het is nog lang niet verplicht om elektrisch te rijden en voorlopig mogen er ook nog gewoon benzineauto’s worden verkocht. Toch is elektrisch rijden de toekomst. Omdat deze wagens nog niet zo lang op de markt zijn, is het aanbod tweedehands modellen wat beperkt. Dit aanbod neemt wel steeds een beetje toe.

Houd er bij een tweedehands elektrische auto wel rekening mee dat de actieradius vaak kort is. 200 kilometer, misschien iets meer. Met de nieuwere modellen kan je een stuk langer rijden zonder aan de lader te moeten.

Geen 9 maanden wachten

Een nieuwe auto kopen is zo gedaan. Alleen heeft de levertijd de duur van een zwangerschap. Dat is overal in de wereld een probleem, in verschillende sectoren. Ook de autobranche kan deze dans niet ontspringen. Met een tweedehands auto heb je geen last van die wachttijd.

Als je een occasion hebt gekocht, wordt deze nog een keer uitgebreid gecheckt. Je kunt de auto dus niet direct meenemen, maar hoeft er ook zeker geen 9 maanden op te wachten. Een week, maximaal twee, en je kunt de eerste ritten gaan maken in misschien wel de auto van je dromen.