Autonieuws

Is een auto verzekerd voor stormschade?

februari 7, 2024

Verschillende autoverzekeringen

Het antwoord op die vraag luidt: nee. Een auto is niet altijd verzekerd voor stormschade. Of stormschade valt onder de dekking van de autoverzekering, is namelijk sterk afhankelijk van de gekozen autoverzekering. In principe zijn er drie hoofdtypen autoverzekeringen. We noemen ze even in een notendop:

Verzekeren tegen stormschade

Oke, dus als je wilt dat je auto verzekerd is tegen stormschade, moet je dus kiezen voor een WA+ (beperkt casco) of een all risk verzekering auto? In principe wel, maar het loont ook als je goed onderzoek doet naar wat er precies valt onder het begrip stormschade. En jawel: dat betekent dat je een duik neemt in de polisvoorwaarden. De zogeheten ‘kleine lettertjes’. Heb je een digitale versie bij de hand? Mooi! Dan is het namelijk eenvoudig zoeken naar het begrip ‘stormschade’. Met de polisvoorwaarden op papier kost het wat meer moeite.

Wat valt er onder stormschade?

Elke verzekeraar hanteert eigen voorwaarden met betrekking tot het begrip ‘stormschade’. Je kan bijvoorbeeld verzekerd zijn als er sprake is van inslag van hagel op de auto. Maar ook bij natuurrampen zoals een overstroming, aardbeving, vulkanische uitbarsting of een lawine ben je gedekt voor schade aan je auto als je kiest voor een WA+-verzekering. Het begrip ‘storm’ verdient wat ontleding, want schade aan een auto wordt vaak alleen gedekt als de auto in stilstand omver waait, als er voorwerpen op of tegen de auto aankomen door storm of als het portier van de auto open waait tegen een ander voorwerp, of tegen je eigen auto.

In stilstand

Laat alle regels ook goed op je inwerken, want wat staat er nu precies? Neem de volgende kwestie: schade wordt gedekt als de auto in stilstand omver waait. In stilstand dus, niet als de auto rijdt. Op zich is dat logisch te verklaren. Want wie met heftige stormen met sterke zijwinden – bijvoorbeeld tijdens code oranje – toch de weg op gaat, zoekt in principe zelf het risico op. Als de auto dan rijdend omver blaast, dekt de verzekering in dit voorbeeld niet. Aan de andere kant kan het ook gebeuren dat je ergens vertrekt waar geen sprake is van een storm, maar dat er onderweg juist een storm ontstaat. In hoeverre ben je dan nalatig geweest? Het levert interessante discussies op.

Informatie inwinnen

Het is sowieso verstandig om altijd goed de polisvoorwaarden door te nemen per autoverzekering, want er zijn onderling verschillen. Aangezien Nederland steeds vaker te maken krijgt met stormen is het verstandig om jezelf nog eens in de materie te verdiepen. Misschien is een overstap naar een verzekeraar met een meer uitgebreide dekking wel de moeite waard? Of misschien zit je bij je huidige verzekeraar wel op de juiste plek. Dat zal jezelf even moeten bekijken. Informatie inwinnen kan nooit kwaad. Want voorkomen is beter dan… Ach, je kan hem vast zelf wel invullen.