Achtergrond Autonieuws

Hyundai’s verschuifbare achterklep: geniaal of overbodig?

februari 25, 2022

Hyundai Ioniq

De Hyundai Ioniq 5 is in alle opzichten een bijzondere auto. Niet alleen door zijn opvallende vormgeving, maar ook door zijn futuristische interieur en de mogelijkheid om de batterij supersnel op te laden. Hij is ook lekker praktisch. Het is een hatchback met de afmetingen van een flinke SUV. Dankzij zijn grote achterklep en laadopening kun je eenvoudig grote items achterin gooien. Maar dat moet nog makkelijker kunnen, vinden ze in Korea.

Verschuifbare achterklep

Een speurneus van de website CarBuzz heeft een patentaanvraag van Hyundai ontdekt voor een hele bijzondere achterklep. In plaats van naar boven te scharnieren en te zwaaien, functioneert de gepatenteerde achterklep als een deur die via rails ‘omhoog schuift’ over het dak heen.

Tekst gaat verder onder de foto’s


Welk probleem lossen ze hiermee op?

Je kunt je afvragen welk nut dit systeem heeft, want wat is er mis met een doodgewone achterklep? Waarschijnlijk heeft het te maken met de populariteit van SUV’s. Die zijn per definitie groot en hoog, waardoor je in een parkeergarage of in je eigen garage vaak niet je achterklep geheel kunt openen. Je auto in je eigen garage stallen is vooral in Amerika erg populair. Daarnaast ontstaat er in garages vaak schade, omdat de klep tegen het garageplafond aankomt.

De bovenstaande documenten zijn inmiddels goedgekeurd door de United States Patent and Trademark Office. De vraag is nu of Hyundai de innovatieve achterklep ook daadwerkelijk gaat introduceren op zijn modellen.

Foto: CarBuzz.com