Autonieuws

HVO diesel: deze Toyota terreinauto’s zijn er vanaf 2023 geschikt voor

juli 21, 2022

De afkorting HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. Dit type diesel wordt, naast de plantaardige oliën, ook geproduceerd uit afval, restoliën en vetten, zoals afgewerkt frituurvet. Toyota zegt dat HVO diesel in Europe steeds meer voorhanden. Onder meer in Nederland, maar ook in België en Scandinavië.  

HVO diesel voor Land Cruiser en Hilux

Tot 90% minder CO2-uitstoot

Volgens Neste – een organisatie die zich wereldwijd bezighoudt met het tegengaan van klimaatverandering, onder meer voor de transportsector – kan zuivere HVO diesel de uitstoot van CO2 tot wel 90% verminderen in vergelijking tot fossiele diesel. De motor hoeft nauwelijks aangepast te worden, zegt Toyota.

HVO dieseI: iets meer vermogen maar ook verbruik

Voor de hernieuwbare diesel is alleen een aanpassing van het brandstofinjectiesysteem nodig, aldus Toyota. Dit is vanwege de lagere dichtheid van het goedje. Mooi meegenomen is dat het motorvermogen een beetje toeneemt. Minder leuk is dat ook het dieselverbruik iets stijgt.

Land Cruiser en Hilux met HVO diesel vanaf 2023 leverbaar

Vanaf het eerste kwartaal van 2023 start Toyota met de productie van de Land Cruiser en Hilux die geschikt zijn voor HVO-diesel. Bedrijfswagen Proace is al geschikt voor de hernieuwbare brandstof.