Autonieuws Video

Hongqi E-HS9: Chinese top-SUV is in trek!

december 10, 2022

Van Chinese partijprominenten naar de Nederlandse showroom: het Chinese Hongqi waagt de stap. Dat is best bijzonder, want nog niet heel lang geleden konden Chinezen alleen op uitnodiging een Hongqi kopen. Ter illustratie: staatshoofd Xi Jingping laat zich ook rondrijden in een Hongqi. De limo van Xi blijft voorbehouden aan China, wij krijgen de elektrische SUV E-HS9.

Betaalbare weelde

Op de Masters Expo heeft Hongqi een behoorlijk ruim opgezette stand waar zowel een wit als zilvergrijs exemplaar van de maar liefst 5,21 meter lange E-HS9 staat. Met name het witte exemplaar wekt indruk. Dat is namelijk een ‘President’, de meest luxe uitvoering die Hongqi biedt voor de E-HS9. Als President kost de E-HS9 103.590 euro. In absolute zin is dat natuurlijk veel geld, maar als je kijkt wat je daarvoor terugkrijgt valt het eigenlijk best mee. Stoelmassage, twee afzonderlijk elektrisch verstelbare, verwarmbare én geventileerde stoelen op de tweede zitrij en luchtvering rondom is zomaar een greep uit de lange lijst met standaarduitrusting voor de President. Je krijgt dan ook meteen alles erbij, want afgezien van de lakkleuren doet Hongqi niet aan losse opties.

Onder die President staan nog twee andere uitvoeringen: de Business en Executive. De Business is de instapper en heeft zeven zitplaatsen, een batterij met een capaciteit van 84 kWh, twee elektromotoren met een systeemvermogen van 436 pk en een actieradius van 396 kilometer. Als Executive krijgt de E-HS9 een batterij van 99 kWh, leveren de elektromotoren 551 pk en komt hij 465 kilometer ver. De President heeft dezelfde aandrijflijn als de Executive.

Prijzen Hongqi E-HS9

Als Business heeft de E-HS9 een vanafprijs van 83.590 euro. Ter vergelijking: bij BMW staat de iX, die toch een maatje kleiner is dan de Hongqi, vanaf dik 85.000 euro op de prijslijst. Voor de Executive moet je minimaal 94.590 euro neertellen, de President kost minstens 103.590 euro. Leuk weetje: volgens Hongqi tekenen veruit de meeste kopers van een E-HS9 voor de President. Als je het breed hebt, moet je het immers breed laten hangen, toch?

Dan luidt de hamvraag natuurlijk: gaat Hongqi in ons land een succes worden? Als we het merk mogen geloven wel, want op de Masters Expo was er behoorlijk wat belangstelling voor de E-HS9. Ook beginnen de orderboeken al aardig vol te lopen. De eerste gelukkigen kunnen hun E-HS9 al in de loop van deze maand in ontvangst nemen. We zijn erg benieuwd hoe vaak we de mastodont uiteindelijk in het straatbeeld tegen gaan komen!

Beeld: Stern Auto / Hongqi Nederland