Achtergrond Autonieuws

Hoelang kun je met een elektrische auto in de file staan voordat de batterij leeg raakt?

januari 20, 2022

Horrorfile 

Begin januari stonden honderden auto’s bijna twee dagen lang vast in een file op de weg tussen Richmond (de hoofdstad van de staat Virginia) en Washington DC. In korte tijd viel er meer dan 30 centimeter sneeuw, waardoor vrachtwagens schaarden en er al snel een file van 77 kilometer ontstond. Veel mensen moesten de nacht in hun auto doorbrengen, terwijl de buitentemperatuur ver onder het vriespunt lag.

Elektrische auto in de file

Een benzine- of dieselmotor kun je moeilijk twee dagen laten draaien om je in een file warm te houden. Je tank raakt een keer leeg. Bovendien is het ook niet bepaald gezond om zo lang in uitlaatgassen te zitten, die vanzelf het interieur binnenkomen als je stilstaat. Maar hoe zit het als je in de winter met een elektrische auto strandt in een file? Die kunnen niet zo goed tegen kou, toch? Een Amerikaanse YouTuber, die zowel een Tesla Model Y als Model X in zijn bezit heeft, nam de proef op de som.

36 uur

Voor de test heeft hij beide auto’s tot 90% opgeladen en vervolgens in zijn achtertuin aangezet met de verwarming op 21°C. De buitentemperatuur tijdens de test lag rond de -11 graden. Goed koud dus. Na 12 uur zat de Model X op 47% en de Model Y op 58%. Op een volle accu zou dit betekenen dat de Model X het in totaal 28 uur zou uithouden, en de Model Y 36 uur. Maar dan is de accu ook echt leeg.

Slechte omstandigheden

In een elektrische auto kun je het dus best een tijdje uithouden, als je in de winter in een file terecht komt. De omstandigheden waren tijdens de test echter niet heel realistisch. Tijdens een echt scenario zouden de auto’s waarschijnlijk minder stroom verbruiken. Zo zaten er tijdens de test geen mensen in de auto, die zelf een hoop warmte afgeven en was het in de auto ijskoud voordat de test begon. Het opwarmen van een koude auto kost meer energie dan het vasthouden van de temperatuur. Je belandt natuurlijk niet met een ijskoude auto in de file.

Tesla Camp mode

Daarnaast heeft de YouTuber niet gebruikgemaakt van Camp Mode, waarmee je een Tesla omtovert tot een caravan. In deze modus blijft de klimaatbeheersing gewoon werken, net als de radio, Spotify of Netflix, maar gaat de rest van de auto uit. Zo verbruikt de auto weinig stroom en blijft het interieur heel efficiënt op temperatuur. Uit tests blijkt dat een Tesla in Camp Mode bij temperaturen onder het vriespunt ongeveer 2 procent van de batterijcapaciteit per uur verbruikt.

Lees ook: Tesla Superchargers in Nederland per direct toegankelijk voor non-Tesla’s 

Model 3

Dat Camp Mode uitstekend werkt in de file, blijkt uit het verhaal van een vrouw die met haar Tesla Model 3 zestien uur vaststond in de betreffende file in Virginia. Dankzij deze functie heeft ze zich geen minuut zorgen gemaakt of ze nog thuis zou komen. Ze belandde in de file met een laadniveau van 74%, maar dankzij Camp Mode kwam ze de volgende dag thuis met nog 61% batterijcapaciteit over. Er zijn zelfs foto’s van Tesla-eigenaren die in de horrorfile lekker zaten te Netflixen.

De hele test kun je in de video hieronder bekijken: