Autonieuws

Hoe zit het met het met je verzekering na het te hard rijden

juli 20, 2022

In een recent onderzoek kwam naar voren dat er eens per vijf seconde een boete wordt uitgedeeld. Dat wil dus zeggen dat er elke vijf seconde in Nederland iemand te hard rijd. Daarnaast werden er het afgelopen jaar 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden. Dit riep de volgende vraag op; ben je dan wel verzekerd bij te hard rijden? Wij zijn gaan kijken naar het effect van je rijstijl op je verzekering.

Wanneer ben je roekeloos aan het rijden

Te hard rijden wordt door de verzekeraar in veel sommige gevallen gezien als roekeloos gedrag, net zoals rijden onder invloed. De verzekeraar heeft dan het recht om het schadebedrag op jou te verhalen. Daarnaast heeft de verzekeraar het recht om de autoverzekering definitief te beëindigen.

Gevolgen op je autoverzekering

Auto-expert Menno Dijcks zegt het volgende: ”Veel te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering, je kan er zomaar een strafbeschikking aan over houden. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. In het geval van een strafbeschikking dan ben je verplicht dit te de volgende acht jaar te melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.”

Wanneer je meer dan 50 km te hard rijd in de bebouwde kom dan kun je zelfs een verplichte cursus bij het CBR aan over houden. Je kan dan pas weer rijden als je weer slaagt voor de cursus. Bij veel te hard rijden op de snelweg of als de autoriteit je ervan verdenken te racen op de snelweg kan je rijbewijs voor een langere periode worden afgepakt.

Hoe hard je rijd heeft dus zeker invloed op je verzekering or de aansprakelijkheid van je verzekering. Waar je rijd is even belangrijk let dus goed op of je niet in een woonwijk aan het scheuren bent.

Planken op de autobahn in Duitsland

In Duitsland is er op de autobahn geen maximum snelheid. Wel is er een adviessnelheid van 130 km. Zo stelt de Duitse overheid dat het rijden van een ongeval bij het harder rijden dan 130 km per uur de kansen vergroot. Nu kun je in tegenstelling tot Nederland je verzekering niet verliezen bij te hard rijden maar is er wel een kans dat je mede aansprakelijk wordt gesteld bij het veroorzaken van een ongeval. Let daarom ook op bij het gasgeven in Duitsland.