Achtergrond Autonieuws Tech

Hoe werkt een differentieel? – Video

september 7, 2022

Airconditioning, autogordels en airbags en schijfremmen… in de toplijstjes van beste auto-uitvindingen ooit is zelden tot nooit het differentieel te vinden. Opmerkelijk, want zonder differentieel zou autorijden pas echt (levens)gevaarlijk en onaangenaam zijn – tenzij er louter rechte wegen zouden bestaan.

Uit de oude doos

Een differentieel zorgt er namelijk voor dat de wielen aan weerzijden van de aangedreven as afzonderlijk van elkaar kunnen draaien. Zonder dit ingenieuze stelsel van tandwielen zouden beide wielen namelijk altijd even snel ronddraaien; iets dat je liever niet wilt bij het nemen van een bocht – waarbij het binnenste wiel van nature langzamer draait dan het buitenste wiel – maar bijvoorbeeld ook bij het rijden op (sterk) ongelijkmatig terrein.

Kijk hier voor meer achtergrondverhalen

Uitleg differentieel in unieke video

Afijn, hoe het precies zit en waarom het zoveel nut biedt? Bekijk dan vooral het onderstaande filmpje dat Chevrolet in het verre verleden maakte om deze best complexe, maar onmisbare mechaniek op kinderlijk eenvoudige wijze uit te leggen. Inmiddels is de aimabele zwart/wit videoproductie alweer 85 jaar oud, maar nog altijd hebben we geen moderner alternatief kunnen vinden die de werking van het (conventionele) differentieel beter en leuker audiovisueel in kaart brengt. Kijk en huiver!

How Differential Steering Works (1937)