Achtergrond Autonieuws

Hoe jij in 2023 bijna 100.000 euro hypotheek misloopt door private lease

februari 20, 2023

Private lease auto en hypotheek geen goede combi

Dat het hebben van een private lease-contract invloed heeft op je hypotheekbedrag is natuurlijk geen verrassing meer. Het is al jaren bekend. Maar de regels om een hypotheek te krijgen worden wel steeds strenger en dat is de zien bij verschillende hypotheekverstrekkers. In dit artikel brengen we de gevolgen van een private lease-contract voor het afsluiten van een hypotheek in beeld.

Rekenvoorbeeld

Natuurlijk is de financiële situatie bij iedereen verschillend. Om toch een beeld te geven van de gevolgen maken we in dit rekenvoorbeeld gebruik van twee personen van 30 jaar met ieder een bruto jaarinkomen van 45.000 euro per jaar. Dit bruto inkomen is je salaris vóórdat er belastingen en premies ingehouden worden. Je bruto jaarinkomen is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering of een dertiende maand. Beiden hebben een vast contract. Slechts een van de twee personen heeft een private lease-contract en betaalt daarvoor 450 euro per maand.

Ook belangrijk om te weten

Ook belangrijk om te weten voordat je in onderstaande cijfers duikt: in dit voorbeeld hebben we alleen private lease meegenomen in de berekening van de hypotheek. Een telefoon op afbetaling moet ook meegenomen worden in de hypotheekberekening. Van een studieschuld is in dit rekenvoorbeeld geen sprake. Alle hypotheekbedragen zijn op basis van 10 jaar vaste rente. De rentetarieven verschillen per bank.

Rabobank

ABN Amro

SNS Bank

Regiobank

Hypotheker

Nationale Nederlanden

Oplossing private lease en hypotheek

De oplossing is overigens heel simpel. Maak pas gebruik van private lease nadat je hypotheekaanvraag is goedgekeurd. Alleen dan heeft je private lease-contract geen invloed op je hypotheek. Met private lease is natuurlijk helemaal niets mis, maar je moet het wel tactisch spelen. Bedenk dus goed wat de gevolgen zijn van een private lease-contract en zorg er in ieder geval voor dat je ook maandelijks kunt opzeggen mocht je daadwerkelijk een huis gaan kopen. Het kan echt tienduizenden euro’s schelen. Je private lease-contract wordt altijd gemeld bij BKR, een afkorting voor Bureau Krediet Registratie. Dit bureau registreert zoals de naam ook zegt, kredieten, officiële financiële verplichtingen, van meer dan € 250 met een looptijd van een maand of langer. Meer over BKR.