Autonieuws

Hoe en waar kun je betalen met bitcoins in webshops?

juni 9, 2022

Bezit je bitcoin of een andere cryptovaluta, of overweeg je juist te beginnen met digitale valuta? En vraag je je af of je ook online kan betalen in webshops met bitcoins? Dat is een logische vraag, want bitcoin is oorspronkelijk ontwikkeld als betaalmiddel. Daarnaast zijn er nu tal van andere cryptovaluta zoals ethereum, cardano en zogenaamde meme coins. Wat kun je nu met de bitcoin en de verschillende cryptomunten? Zou je bijvoorbeeld ook kunnen betalen met bitcoins of een andere altcoin in een webshop of bij een gewone winkel? En wat gebeurt er dan precies wanneer de bitcoin koers onderuit gaat? Wanneer je erover denkt om echt iets te gaan doen met je bitcoin, zijn dit uiteraard de dingen die je van tevoren wil weten. 

Waar kun je online betalen met bitcoin?  

Waar kun je dan met bitcoins betalen, als je dat zou willen? In Nederland is de bitcoin nu nog geen wettig betaalmiddel, maar er zijn wel enkele webshops die crypto als betaling accepteren. Je vindt een lijst van bedrijven die bitcoin en andere cryptomunten accepteren op de website van Coinmap. Je vindt hier locaties zoals restaurants en hotels, maar ook de vestigingen van bepaalde webshops waar je met bitcoins betalen kunt. Vaak gebruiken zij dan weer een aanbieder van een systeem waarmee je eenvoudig online kunt afrekenen met je crypto. 

Hoe kan je betalen met bitcoin?

Met bitcoin betaal je zonder bank, en de waarde van de munt wordt ook niet door een centrale instantie gecontroleerd. De ene keer is je bitcoin dus meer waard, wanneer je het omrekent in euro’s of dollars, dan op een ander moment.  Je vraagt je misschien af: hoe betaal ik met bitcoins? Om met bitcoin te betalen moet je eerst wel in het bezit zijn van bitcoin. Je koopt bitcoin op een betrouwbare exchange, een cryptobeurs. Vanaf dat moment heb je ook meteen een zogenaamde “wallet”, eigenlijk een digitale portemonnee. Je kunt ook je crypto van de beurs afhalen en een eigen goed beveiligde wallet regelen. 

Wat moet je doen om een betaling te doen met bitcoin? 

Om te betalen vanuit jouw wallet heb je een crypto-adres van de ontvangende partij nodig. Dit is een hele lange code, waarmee de transactie wordt uitgevoerd en het bedrag in bitcoin bij de juiste ontvanger terechtkomt. Gelukkig kun je deze code ook met een QR-code invoeren. Afhankelijk van hoe druk het is op het netwerk, komt je “overboeking” dan snel bij de ontvanger terecht. 

Is bitcoin als betaalmiddel de toekomst? 

Of we in de toekomst allemaal met bitcoin betalen, valt nu nog niet te zeggen. Het zou wel kunnen dat digitale valuta in de toekomst steeds belangrijker gaan worden. Ook is het denkbaar dat overheden hun eigen digitale munt zullen gaan creëren. Bitcoin is nu misschien nog geen belangrijk betaalmiddel, maar zou dit in de toekomst zeker kunnen worden.