Autonieuws

Historische stickersets voor Porsche 911 Dakar: prijzig!

januari 10, 2023

East African Safari Rally 1971

De 5.000 kilometer lange East African Safari Rally voerde de deelnemers door savannes, steppes en de hooglanden van Kenia en gold als één van de zwaarste rally’s ooit. Porsche ging deze uitdaging in 1971 voor het eerst aan met een officieel fabrieksteam. Dat jaar behaalden de Poolse coureurs Sobieslaw Zasada en Marian Bien de vijfde plaats in Kenia.

1971 Rally
De gemodificeerde 911 S was uiterlijk herkenbaar aan de effen zwarte folie op de voorklep, de voorschermen en de portieren. De decoratieve stickerset ‘1971 Rally’ voor de 911 Dakar neemt dit ontwerp over en toont het startnummer 19 waarmee de Poolse coureurs Zasada en Bien de loodzware rally reden.


Decoratieve set Rallye 1971


Decoratieve set Rallye 1971


Decoratieve set Rallye 1971

East African Safari Rally 1974

De East African Safari Rally had ongelooflijk lange etappes. In 1974 was de race verdeeld over drie secties van 1.450 tot 2.019 kilometer, die de teams in slechts vijf dagen moesten afleggen. Van de 99 ingeschreven auto’s kwamen er slechts 16 over de finish. Rallykampioen Björn Waldegård, de Zweedse routinier die tweemaal de Rallye Monte Carlo won in een Porsche, lag samen met zijn bijrijder Hans Thorszelius lang aan de leiding in hun Carrera RS 2.7.

Grandprix-witte auto
Waldegård startte met een voorsprong van 36 minuten aan de derde sectie, maar schade aan de draagarm kostte hem uiteindelijk 72 minuten, waardoor hij eervol als tweede eindigde. Kenmerkend voor de bestickering van de hoofdsponsor Kuehne + Nagel was de blauwe belijning die langs de schouderlijnen van de Grandprix-witte auto liep. Ook de bestickering van de nieuwe Porsche 911 Dakar volgt dit thema, zij het met een smallere belijning en aangevuld met het Porsche-logo op de onderranden van de portieren. 


Decoratieve set Rallye 1974


Decoratieve set Rallye 1974


Decoratieve set Rallye 1974

Rally 1978: het legendarische racedesign

Björn Waldegård ging er tijdens de East African Safari Rally in 1978 opnieuw vol voor. De Zweed startte in Kenia met één van de twee speciaal gebouwde 911 SC Group 4-auto’s en liet de concurrentie al snel zien wie om de overwinning streed. Uiteindelijk bleek de East African Safari Rally opnieuw verraderlijk: de draagarmen, schokbrekers en de aandrijfas van de Porsche van Waldegård liepen te veel schade op. Hulp was niet in de buurt. Hierdoor bleef er slechts een vierde plek over voor de snelle Zweed, terwijl het Zuid-Afrikaanse Porsche-duo Vic Preston junior/John Lyall tweede werd.

Martini Racing Team
De kleuren van de sponsor Martini bestonden uit golvende vlakken in oranje plus donker- en lichtblauw en waren al sinds 1959 wereldberoemd door de activiteiten van het Martini Racing Team. Ook in het geval van de nieuwe 911 Dakar hebben de ontwerpers van Porsche de historische bestickering opnieuw geïnterpreteerd. Het startnummer 14 op de portieren is dat van Vic Preston junior, die tweede werd.


Decoratieve set Rallye 1978


Decoratieve set Rallye 1978


Decoratieve set Rallye 1978

Porsche Exclusive Manufaktur

Alle decoratieve stickersets zijn af ​​fabriek bij Porsche Exclusive Manufaktur te bestellen. De stickersets ‘Rallye 1971’ en ‘Rallye 1974’ zijn later ook via Porsche Tequipment bij de Porsche Centra verkrijgbaar.

Prijzen stickersets