Achtergrond Autonieuws

Het verhaal van Ben Pon en Jan Ames

oktober 10, 2022

Ben Pon, zoon van Mijndert Pon

Ben Pon (27 april 1904 – 15 mei 1968) kun je kennen als Nederlandse importeur van auto’s. Hij was de zoon van Mijndert Pon die in 1895 het latere familiebedrijf startte. Mijndert richtte zich in eerste instantie op fietsen en naaimachines. Vanaf 1920 begon hij auto’s te importeren, iets wat Ben Pon verder heeft uitgebouwd. Maar wat is dan nu precies de relatie met Ben Pon en Jan Ames? We moeten terug naar 1947.

De ondertekening

Op 18 september 1947 ondertekenden Ben Pon en Jan Ames het VW-dealercontract dat de basis vormt van de huidige Amega Groep. 75 jaar later is Ames Autobedrijf nog steeds Volkswagen-dealer en een van de grotere werkgevers in de Drechtsteden.

Basis werd gelegd in 1905

Al in 1905 werd in Leerdam het fundament gelegd voor Ames Autobedrijf, toen Jan Ames een smederij annex winkel in rijwielen en huishoudelijke artikelen opende. Eén jaar later stapte zijn broer Engel ook in de zaak. Vanaf het moment dat de eerste auto’s hun intrede deden, werd ook een autohandel gestart en de broers verkochten met succes Opel en Ford. In 1929 overleed Engel Ames, waarna zijn zoon Jan zijn plek in het bedrijf over nam naast oom Jan.

Ames in oorlogstijd

Jan Ames kreeg als kostwinner aanvankelijk uitstel van militaire dienst, maar werd op 6 mei 1940 toch als dienstplichtige opgeroepen. De bombardementen in Rotterdam, met vele doden en gewonden tot gevolg, lieten een diepe indruk op hem achter. De familie Ames wilde niet als Wehrmachtswerkstatt voor het Duitse leger werken.

Einde van de oorlog

De fietsenwerkplaats liep nog wel, maar met auto’s was het gedaan toen benzine en onderdelen niet meer verkrijgbaar waren. De Duitsers namen de garage in beslag. Tegen het einde van de oorlog werd het bedrijf weer ontruimd. Maar de familie Ames kon nog niet terugkeren, omdat eerst de Canadezen in de garage kwamen, maar zij hielpen de broers aan gereedschap om het bedrijf voort te zetten. Later reed Jan Ames samen met Ben Pon dumps af om auto’s op te kopen. Het bedrijf kwam zo weer in de steigers te staan.

Lange relatie met Pon

Vanaf het moment dat de Gebroeders Ames rijwielen verkochten ontstond er een relatie met de Firma Pon. Naast bekende merken handelden Engel en Jan Ames Sr. ook in Pon-rijwielen. In de jaren twintig volgden de automobielen Essex, Ford en Opel. Van het laatste merk was Ben Pon importeur totdat Opel werd verkocht aan General Motors. Pon stapte toen over op Volkswagen.

Door de goede contacten met Ben Pon werd Ames op 18 september 1947 het Volkswagen-dealercontract gegund. Bij de opening van het pand aan de Johan de Wittstraat erkende Mijndert Pon, zoon van Ben Pon, niet alleen met een complimenteuze speech de langdurige relatie met de firma Ames. Hij bevestigde de band ook door de symbolische overhandiging van een oude fiets aan Jan Ames.

Snelle groei

In de opbouwjaren na de oorlog wist Ames Autobedrijf een snelle groei door te maken. Er kwamen vestigingen bij in Zwijndrecht, Papendrecht, Ridderkerk en Sliedrecht en in Dordrecht verhuisde het bedrijf ook naar steeds grotere locaties. Toen Volkswagen ook andere merken inlijfde was het niet meer dan logisch dat Ames ook die merken ging voeren, zoals Audi, Seat en Skoda.

VW Bus T1 ook als Amescador

Ook met de bedrijfswagens van Volkswagen was Ames succesvol. De VW Bus T1 was al vroeg in de geschiedenis een iconische verschijning en Jan Ames was zijn tijd ver vooruit door op die T1 een camperversie te bouwen, de Amescador. Aan het eind van de vorige en het begin van deze eeuw groeide Ames uit tot een van de meest succesvolle dealerbedrijven in Nederland.

Van Ames naar Amega Group

En hoe is het verder gelopen? Simpel, sinds 2007 zijn alle activiteiten van Ames (VW, VW Bedrijfswagens, Audi, Seat en Skoda) ondergebracht binnen Amega Groep. Met het verwerven van dealerschappen voor Opel (Van Mill) en Ford (Van der Burgh) en de overname van Groeneveld Fietsen is de cirkel rond binnen Amega. Want met rijwielen en de automerken Opel en Ford is Ames voor de oorlog in de mobiliteitsbranche terecht gekomen.

Ook de merken Volvo (Svenscar), Hyundai (H-Point), Citroën en Peugeot (Mulder) zijn vertegenwoordigd binnen Amega. Verder zijn de schadebedrijven Schadenet Ames en Schadenet de Koning, de bedrijfswageninrichter PSB en Mobilitics (laadpaal infrastructuur) onderdeel van het bedrijf.

Amega Groep telt 800 werknemers (600 FTE) en realiseerde met de verkoop va zo’n 20.000 auto’s in 2021 een omzet van een half miljard euro. Daarmee staat Amega Groep op plek 7 van ranglijst van dealerholdings in Nederland.

Foto onder: Volkswagen ID Buzz naast de iconische Volkswagen T1.