Autonieuws Formule 1

Haas toont als eerste Formule 1-team auto van 2022

februari 4, 2022

Haas VF-22

Haas heeft als eerste team haar auto voor het Formule 1-seizoen 2022 gepresenteerd: de Haas VF-22. De livery is praktisch hetzelfde gebleven als vorig seizoen, maar door de nieuwe regels lijkt de auto totaal niet meer op zijn voorganger.

Nieuwe regels Formule 1 2022

Alle nieuwe F1-auto’s mogen voortaan namelijk minder gebruik maken van aerodynamische vleugels die de luchtstroom sturen. Al dat spoilerwerk zorgt namelijk voor een hoop turbulentie achter de auto’s, beter bekend als ‘vieze lucht’. Hierdoor kunnen de auto’s moeilijk dicht achter elkaar rijden en dus minder makkelijk inhalen. Om het racen spannender te maken zijn er nieuwe technische regels opgesteld.

Ground-effect

Je kunt duidelijk aan de nieuwe Haas zien wat het resultaat is van de regelwijzigingen. De voorvleugel oogt eenvoudiger en ook de achtervleugel ziet er behoorlijk anders uit. De steile achtervleugel duwt de vieze lucht omhoog, waardoor achterliggers er geen last van hebben.

De vloer van de auto zorgt in het aankomend seizoen voor extra downforce. Kleine tunnels aan de onderkant van de auto verlagen de luchtdruk, waardoor de auto als het ware tegen de grond wordt gedrukt. Deze techniek – wat bekend staat als ‘ground-effect’ – werd in de jaren ’80 verboden, maar keert in 2022 terug. Verder vallen de 18 inch wielen – met wieldoppen – behoorlijk op.

Eindelijk succes voor Haas?

Haas heeft veel tijd en geld in de nieuwe auto gestoken. In 2020 legde het team al de focus op het 2022-seizoen. Daarvoor werd zelfs de ontwikkeling van 2021-bolide bijna compleet overgeslagen. Dat resulteerde in een dramatisch slecht seizoen. Coureursduo Mick Schumacher en Nikita Mazepin kwamen bijna iedere race als laatste over de finish en het seizoen werd afgesloten met 0 punten.

In 2022 moet het dus gaan gebeuren voor het Amerikaanse team, dat vanwege een grote sponsor uit Rusland – vader Mazepin – ook in 2022 in het wit, blauw en rood rijdt. De foto’s die je ziet zijn renders. De echte auto zullen we pas zien op 23 februari, tijdens de eerste testdag in Barcelona.

Lees ook: Formule 1-kalender 2022: alles op een rij