Autonieuws

Groot-Brittannië geeft Ford toestemming voor zelfrijdende functie Mustang Mach-E

april 14, 2023

BlueCruise

BlueCruise is het rijhulpsysteem van Ford waarmee auto’s in staat zijn om semi-autonoom te rijden. In Canada en de VS hebben al 193.000 met BlueCruise uitgeruste Ford- en Lincoln-voertuigen meer dan 102 miljoen kilometer gereden. Het Amerikaanse Consumer Reports riep BlueCruise onlangs nog uit tot het beste actieve rijhulpsysteem. Ford heeft nu toestemming gekregen voor het gebruik van het systeem op het openbare snelwegnetwerk van Groot-Brittannië.

Zonder handen

Dat betekent dat bestuurders met een Mustang Mach-E nu ‘hands-off, eyes-on’-rijtechnologie kunnen gebruiken op de 3.700 kilometer aan snelweg in Groot-Brittannië die is aangemerkt als Blue Zone. Het BlueCruise-systeem controleert via camera’s rondom de auto wegmarkeringen en veranderende verkeerssituaties en kan sturen, gasgeven, remmen en de rijstrookpositie bepalen.

Controle

Een infraroodcamera achter het stuurwiel controleert of de ogen van de bestuurder op de weg gericht zijn. Als het systeem detecteert dat de bestuurder er met zijn aandacht niet bij is, worden eerst waarschuwingsberichten weergegeven op het instrumentencluster, gevolgd door hoorbare waarschuwingssignalen, remactiveringen en ten slotte door het vertragen van de auto terwijl het stuur onder controle blijft.

Binnenkort in Nederland?

Ford verwacht dat BlueCruise, zodra de regels het toelaten, in meer Europese landen wordt geactiveerd. Ook zal het systeem de komende jaren in meer Ford-modellen worden geïmplementeerd. “Je kunt niet elke dag zeggen dat je met één been in de toekomst bent gaan staan, maar de toestemming die Ford BlueCruise als eerste handsfree rijsysteem van zijn soort heeft gekregen, is een belangrijke stap voorwaarts voor onze branche”, zegt Martin Sander, general manager van Ford Model e Europa. “Moderne snelwegen kunnen zelfs voor de meest zelfverzekerde bestuurders veeleisend zijn. BlueCruise kan een deel van het ‘werk’ overnemen, zodat rijden op de snelweg minder inspannend wordt door bestuurders net dat beetje extra vertrouwen en comfort te geven.”

Lees ook: