Achtergrond Autonieuws

Groen licht: ZEEKR komt naar Europa, maar met welke modellen?

april 19, 2023

ZEEKR

Het verhaal van ZEEKR begon in China. Het merk begon in oktober 2021 met de levering van zijn eerste product, de ZEEKR 001, en startte de levering van de ZEEKR 009 MPV in januari 2023. Eind maart 2023 had ZEEKR al meer dan 93.000 auto’s geleverd. Maar welke modellen komen er naar Europa? Op die vraag weten we het antwoord.

ZEEKR 001 en ZEEKR X

Tot de eerste beschikbare modellen in Europa behoort het paradepaardje van het merk, de ZEEKR 001. Dit is een luxe shooting brake met een bereik van ongeveer 600 km (afhankelijk van WLTP-homologatie). Ook de ZEEKR X ‘urban SUV’ komt onze kant op. Ze zijn eind 2023 eerst in Zweden en Nederland beschikbaar, waarna andere landen snel zullen volgen.

ZEEKR 001

EV-specifieke SEA-architectuur

De ZEEKR 001 en ZEEKR X zijn beide ontworpen op basis van de EV-specifieke SEA-architectuur. Dit is een afkorting voor Sustainable Experience Architecture (SEA). Het merk gebruikt zijn eigen accutechnologie, accubeheersystemen, technologie voor elektrische motoren en supply chain voor elektrische auto’s. Veel technologie is afkomstig van Volvo en Polestar. Niet verwonderlijk ook dat het merk ontwerp- en R&D-centra heeft in Göteborg, Zweden. Het Europese team van het Chinese merk, dat meer dan 1.500 technici en ontwerpers telt, is al operationeel en heeft meerdere succesvolle modellen voor de Geely Group geproduceerd.

Groeipotentieel

Andy AN, CEO van ZEEKR, zegt: “Pas twee jaar geleden onthulden we onze ultramoderne elektrische auto, de ZEEKR 001. Met al meer dan 93.000 verkochte exemplaren is de reactie van klanten op ons merk ongelofelijk geweest. Sindsdien hebben we ons assortiment uitgebreid met de ZEEKR 009 en nu de ZEEKR X, beide belangrijk voor ons groeipotentieel. Na de laatste serie A-financiering, waarmee we 750 miljoen dollar hebben opgehaald, werd ZEEKR op 13 miljard dollar gewaardeerd. Voortbordurend op dat succes, kijken we uit naar de lancering van ons merk in Europa als een belangrijke stap in onze wereldwijde strategie.”

Hoofdkantoor in Amsterdam

Het Europese hoofdkantoor van ZEEKR wordt gevestigd in Amsterdam. Het managementteam zal bestaan uit professionals die seniorfuncties bij andere fabrikanten van premium- en luxe voertuigen hebben bekleed. 

Spiros Fotinos, CEO van ZEEKR Europe, zegt: “Europese consumenten zijn steeds meer bereid om op een EV over te stappen. Ze staan nu meer dan ooit open voor nieuwe technologiemerken en dan vooral voor merken die zich puur en alleen op elektrische voertuigen richten. Met de middelen, kennis en ervaring waarover wij beschikken, is ZEEKR goed gepositioneerd om toonaangevende EV’s, innovatieve service en een uitmuntende gebruikerservaring te bieden die de transitie naar elektrisch rijden makkelijker dan ooit zullen maken, zodat wij aan een duurzamere toekomst kunnen bijdragen.”

Zhejiang Geely Holding Group

Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) is een wereldwijde automobielgroep en eigenaar van meerdere bekende internationale automerken. De activiteiten van de groep hebben betrekking op de volledige autowaardeketen, van onderzoek, ontwikkeling en design tot productie, sales en service. Geely Holding werd in 1986 in de stad Taizhou in de Chinese provincie Zhejiang opgericht door Eric Li, de president van het bedrijf.

Geely Holding lanceerde zijn autoactiviteiten in 1997 en is nu gevestigd in Hangzhou, China. Tegenwoordig beschikt Geely Holding over meerdere merken, waaronder Geely Auto, Lynk & Co, ZEEKR, Geometry, Volvo Cars, Polestar, Lotus, London Electric Vehicle Company, Farizon Auto en Cao Cao Mobility.

In 2022 verkocht Geely Holding meer dan 2,3 miljoen auto’s, waarbij de verkopen van Volvo Cars wereldwijd 615.121 exemplaren bedroegen en de beursgenoteerde entiteit van Geely Auto Group in Hong Kong 1.432.988 verkochte exemplaren rapporteerde. Geely Holding heeft wereldwijd meer dan 120.000 mensen in dienst en stond de afgelopen tien jaar op de lijst van de Fortune Global 500.

Tijdlijn ZEEKR

De website van ZEEKR betreft www.zeekr.eu/nl-nl/




















ZEEKR 001