Autonieuws

Grijp je kans: koop een Plymouth Prowler!

januari 5, 2023

In de jaren ’90 presenteerde Chrysler drie conceptcars met opvallende retrovormgeving: in 1993 de Prowler, in 1998 de Pronto Spyder en in 1999 de Pronto Cruizer. De Pronto Spyder werd uiteindelijk niets. De Pronto Cruizer werd in 2000 de Chrysler PT Cruiser, maar was op weg naar het productiestadium wel flink ‘genormaliseerd’. Ondertussen was de Prowler in 1997 echter ongewijzigd in productie gegaan. Het enige verschil is dat de auto werd ondergebracht onder het sportievere GM-merk Plymouth, als Plymouth Prowler dus.










Plymouth Prowler is moderne hotrod

Kort gezegd kreeg het designteam van Chrysler de vrijheid om volledig naar eigen inzicht een moderne interpretatie van de traditionele hotrod te tekenen. In de lange, smalle neus van de auto werd een 3,5-liter V6 gelepeld, met een vermogen van 160 kw (218 pk). De transmissie, een viertrapsautomaat, was voor een betere gewichtsverdeling bij de achteras geplaatst. De aandrijving ging natuurlijk naar de achterwielen. De 60 mph was in 7,2 seconden bereikt en de topsnelheid was begrensd op 190 km/u.

Tot teleurstelling van de liefhebbers kwam er nooit een V8-uitvoering, al deed de V6 daar qua prestaties niet voor onder. Wel werd de oorspronkelijke V6 voor modeljaar 1999 vervangen door een aluminium versie met 189 kW (257 pk). Daarmee was de 60 mph al in 5,9 seconden bereikt. De begrensde topsnelheid werd verhoogd tot 203 km/u. Over prestaties heb je bij de Plymouth Prowler dus niets te klagen.










Plymouth Prowler dagelijks inzetbaar

De Plymouth Prowler was dan ontwikkeld als moderne hotrod, hij was wel bedoeld om dagelijks inzetbaar te zijn. Zo beschikte je gewoon over keyless entry met centrale vergrendeling, elektrisch bedienbare ramen, lederen bekleding, airco en een modern en hoogwaardig audiosysteem met bediening via het stuurwiel, AM/FM-stereo en cassettespeler. Optioneel was een CD-wisselaar. Heel modern allemaal. Later kon het audiovolume zich zelfs aanpassen op de rijsnelheid.

Bijpassende aanhanger

Waar de Plymouth Prowler niet in uitblonk, was bagageruimte. Daarom stond op de optielijst voor 5.000 dollar een bijpassend aanhangwagentje. Het bagagekarretje zag er precies zo uit als de achterkant van de Prowler, alsof de auto door midden is gezaagd. Naar wens werd het karretje in dezelfde carrosseriekleur uitgevoerd als de auto zelf. Overigens is het officiële bagagekarretje het enige dat je aan de bijbehorende trekhaak mocht bevestigen.

Productieaantallen Plymouth Prowler

Het merk Plymouth kwam in 2001 ten einde, maar de Prowler bleef in productie en werd alsnog ondergebracht bij Chrysler. Zo bleef de auto toch nog in productie tot en met modeljaar 2002. In die jaren zijn in totaal 11.702 exemplaren geproduceerd.

Koop je eigen Plymouth Prowler!

Vind jij de Plymouth Prowler ook zo’n gaaf ding? Grijp dan nu je kans! Er zijn op moment van schrijven maar achttien exemplaren in Nederland (incl. Chrysler-versie) en een daarvan staat nu te koop. Bij Autobedrijf Coen Droomers in Oss staat nu dit erg mooie exemplaar. Vraagprijs: 61.445 euro. Dat is meer dan de nieuwprijs, maar dan heb je wel iets echt bijzonders. Bovendien verkeert de auto volgens de advertentie in concoursstaat. Op basis van de foto’s twijfelen we daar niet aan.

De aangeboden Prowler komt uit 2001 en is daarmee eigenlijk de Chrysler-versie, ook al is hij als Plymouth geregistreerd. Belangrijker: met dit bouwjaar ligt dus de extra krachtige V6 onder de kap. De auto heeft nog maar 9221 mijl (14.840 km) gereden en is sinds 2020 in Nederland. Wordt jij de nieuwe eigenaar?